spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjul poate atrage 1,14 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție...

    Gorjul poate atrage 1,14 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă

    Sectorul public și cel privat din județul Gorj au capacitatea necesară să atragă peste jumătate din suma pusă la dispoziție României de către Comisia Europeană prin Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ), de 2,2 miliarde de euro. Consiliul Județean Gorj a inițiat, în luna martie 2021, o campanie de colectare a ideilor de proiecte care pot să beneficieze de finanțare din FTJ și, până în luna iunie, au fost centralizate 276 de propuneri. Valoarea totală a acestor idei de afaceri se ridică la aproximativ 1,14 miliarde de euro, sumă care poate fi atrasă în județ prin proiecte viabile, implementate, în Gorj, în următorii ani.

    Ideile de proiecte colectate în urma sondajului public inițiat de CJ Gorj vizează aproape toate categoriile de investiții finanțate prin FTJ, de la înființarea de IMM-uri productive și până la amenajarea de parcuri fotovoltaice, centre logistice, digitalizare, precum și calificare și recalificare profesională conform viitoarelor cerințe ale pieței. “Un aspect interesant este acela că în mediul antreprenorial din Gorj se remarcă o tendință foarte clară spre investițiile în sectorul de energie „verde”, fie că vorbim de producția în sine, fie de apariția unor noi afaceri ori transformarea unora existente și eficientizarea lor, prin introducerea acestui tip de energie în procesul de producție. Astfel, o mare parte din ideile de proiecte colectate, vizează fie amplasarea de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea unui oarecare grad de auto-sustenabilitate energetică fie eficientizarea energetică a clădirilor (izolații termice performante, montare de pompe de căldură etc.). Mai mult decât atât, această tendință de a da ideii de business o formă prietenoasă cu mediul, se regăsește în propuneri venite din mai toate domeniile de activitate, de la turism și până la sectorul agricol”, transmit oficialii.

    Peste 8.300 de locuri de muncă propuse

    Fondul pentru o Tranziție Justă este, în esență, un fond social și vizează, în primul rând, crearea de noi locuri de muncă. Astfel, pentru a-și dovedi viabilitatea, este necesar ca ideile de proiecte să prevadă angajarea unui număr cât mai mare de persoane, preferabil pe o perioadă cât mai lungă de timp. Iar acest lucru se reflectă și în centralizarea CJ Gorj, majoritatea propunerilor având o perioadă de implementare de peste 3 ani. De asemenea, cumulat, în propunerile de proiecte se estimează angajarea a minim 8.300 de persoane.
    “Trebuie menționat faptul că, în prezent, aceste idei de proiecte au fost colectate în baza unui chestionar relativ limitat ca și structură, conceput doar pentru identifica tendințele la nivel de județ în materie de investiții finanțabile prin FTJ și, totodată, pentru a stabili mai ușor acțiunile din Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă. Pentru ca aceste idei să devină proiecte viabile, implementabile, este necesară parcurgerea unor pași suplimentari, în perioada următoare, unul dintre aceștia fiind lansarea unui nou apel public de colectare de propuneri, de data aceasta mult mai complex ca și structură. În acest mod, pe de o parte, va putea fi făcută o „filtrare” a propunerilor, în așa fel încât să se concretizeze mult mai bine cele viabile și, totodată, va fi extinsă aria de colectare și către persoanele care au aflat mult mai târziu despre finanțările oferite de Fondul pentru o Tranziție Justă”, a transmis Serviciul promovare, turism și comunicare din cadrul Consiliului Județean Gorj

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: