spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateMai mulți angajați în Gorj, dar salarii mai mici

  Mai mulți angajați în Gorj, dar salarii mai mici

  Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, la sfârşitul lunii mai 2023, a fost de 79.050 persoane, în creştere cu 186 persoane faţă de luna precedentă.

  „Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,4%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător“, a transmis Direcția Județeană de Statistică Gorj.

  Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna mai 2023, a fost de 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decât în luna aprilie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost de 4543 lei, în scădere cu 21 lei (-0,5%) faţă de luna aprilie 2023. „În luna mai 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a a scăzut ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice“, se arată într-un comunicat al DJS Gorj.

  În ce domeniul s-au înregistrat cele mai mari salarii

  Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 10.478 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2449 lei). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.
  Câștigul salarial mediu brut în judeţul Gorj, în luna mai 2023 a fost de 6.646 lei (locul 9 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), mai mic decât media la nivelul ţării cu 8,1%, respectiv cu 583 lei. Cu un câştig salarial mediu net de 4201 lei în luna mai 2023, judeţul Gorj ocupă locul 8 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 7,5%, respectiv cu 342 lei.
  Numărul de șomeri înregistraţi în judeţul Gorj la sfârşitul lunii mai 2023, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, era de 3884 persoane (reprezentând 1,7% din persoanele fără loc de muncă la nivel naţional).

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: