spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateNouă căpriori, lăsaţi la grădinile zoologice din ţară

    Nouă căpriori, lăsaţi la grădinile zoologice din ţară

    Nouă căpriori au fost recuperaţi de membrii asociaţiei vânătoreşti anul trecut de la gorjenii care îi aveau în captivitate în propriile gospodării. Animalele au fost lăsate în mediul sălbatic sau după caz în diferite grădini zoologice din ţară. Alte două specimene au fost preluate anul acesta şi lăsate în sălbăticie. Căpriorii au ajuns în custodia gorjenilor, după ce au fost fie loviţi de maşini, fie găsiţi răniţi de animalele pădurii.

    Cei care deţin animale sălbatice în captivitate au obligaţia de a anunţa Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, pentru a primi avizul acestora de păstrare în custodie, dar şi a avea o evidenţă a acestora. De asemenea animalul trebuie să beneficieze de asistenţa medicală din partea unui medic veterinar. Anul trecut au fost câteva cazuri în care medicii veterinari au fost chemaţi să acorde asistenţă medicală la câteva animale sălbatice rănite: „Am avut câteva cazuri anul trecut, când medicii veterinari au fost chemaţi să acorde asistenţă medicală unor căpriori, care au fost răniţi fie de maşini, fie în păduri de alte animale sălbatice. Medicii sunt solicitaţi fie să aplice tratament fie asistenţă medicală acestor astfel de animale. Anul trecut au fost mai multe cazuri, iar de curând a fost unul la Licurici, unde medicul a fost solicitat să dea asistenţă unei căprioare. Ne confruntăm cu astfel de situaţii, pentru că în ultimul timp animalele sălbatice părăsesc arealul lor şi sunt lovite de autoturismele din trafic, situaţii când anumiţi oameni le găsesc în gospodărie şi cheamă medicul veterinar, având obligaţia de a ne anunţa. Până la această oră nu avem nici o solicitare pentru acordarea unei autorizaţii pentru creşterea unor astfel de animale în gospodării”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj.

    Animalele sălbatice ajung în grădinile zoologice

    Pentru preluarea animalelor sălbatice ţinute în captivitate, după ce au fost rănite, este nevoie de prezenţa membrilor din cadrul Asociaţiei de Vânători şi Pescari Sportivi Gorj, care transportă căpriorii fie la distanţe foarte mari în mediul sălbatic, fie la grădini zoologice. Exemplarele au fost transportate la grădini zoologice din ţară, sau cel mai probabil foarte departe de locul în care a fost ţinut, pentru a evita posibilitatea ca animalul să se întoarcă. „Anul trecut am recuperat de la cetăţeni nouă căpriori din judeţ. Cinci au fost recuperaţi din Filiaşi. A fost un cetăţean din comuna zona Aninoasa care le-a ridicat din teren în perioada ciupercilor şi i-a vândut la un italian care are o proprietate la Filiaşi. S-a făcut un act de custodie şi împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară, care este responsabilă cu deţinerea acestor animale, după care animalele trebuie restituite în mediul sălbatic, fie la grădini zoologice. Oamenii nu au voie să le deţină. Sunt amenzi contravenţionale care pot fi aplicate zilnic, şi nu sunt deloc mici aceste sancţiuni”, a declarat Niculae Tonca, directorul Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Gorj. Cei care au în gospodării astfel de animale sălbatice şi nu le declară, riscă să plătească amenzi în valoare de 3.000 de lei ce pot fi aplicate zilnic de către persoanele abilitate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: