spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăActualitatePeste 1.000 de contestaţii la bac, în Gorj

    Peste 1.000 de contestaţii la bac, în Gorj

    Numărul contestaţiilor depuse, ieri, în Gorj trece de 1.000. La primele ore ale dimineţii, zeci de elevi aşteptau deja să completeze cererea de recorectare a lucrării sau a lucrărilor, cu puţină speranţă în ochi şi încredere în răspuns. Fie pentru o notă de trecere, fie doar din dorinţa unei note mai mari, elevii de clasa a XII-a care nu au promovat bacalaureatul, s-au grăbit de dimineaţă la centrele de examen din Gorj, unde, în intervalul 9.00-12.00 au depus peste 1053 de contestaţii. Cele mai multe cereri de recorectare au fost pentru lucrările la matematică, 441, urmate de cele la română cu 323 de contestaţii.

    La Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, promovabilitatea este mai scăzută ca anul trecut, 71 dintre candidaţi nereuşind o medie de trecere. Şansa de a promova poate veni pe 13 iulie, când se vor şti rezultatele la cele peste 50 de contestaţii depuse. Unii dintre elevi au mizat pe faptul că pot contesta lucrarea care le-ar putea aduce chiar şi câteva sutimi în plus la recorectare, cum este cazul la biologie. „Fac contestaţie la anatomie, unde am luat 6.20. Fără 30 de sutimi, nu am întrunit media 6.00. Este dreptul meu şi sper să fie bine”, a spus un elev de la Colegiul Comercial. Nu au lipsit cazurile în care elevii, deşi promovaseră, au depus contestaţie din dorinţa de a studia în străinătate. Deşi a promovat bac-ul cu o notă de peste 8.50, un elev ambiţios a contestat nota de la mate, pentru că, spune el are şanse la un punctaj mai mare. „Am luat examenul, nu asta e problema. Bac-ul l-am trecut cu 8.80, dar am aplicat în Anglia, la o facultate unde mi se cere 9.00. Eu la matematică solicit recorectarea, unde am fost notat cu 7.90, dar am mai vorbit şi cu profesoara de matematică şi am recalculat baremul şi aş obţine încă 1,50. Mai am şi alte opţiuni cu media de la Bac, dar vreau în Anglia”, a explicat ferm candidatul promovat. Pentru promovabilitatea în scădere faţă de anul trecut, directorul de la Colegiul Comercial are o explicaţie. Mulţi dintre elevii din an terminal au provenit din profilul fostelor şcoli de artă şi meserii. Din cei 246 de candidaţi, 71 au picat examenul, adică 72 la sută. „Promovabilitatea candidaţilor este mai mare decât media pe judeţ şi ţară, dar faţă de anul trecut, la Economic, procentul este mai mic. O cauză este dată de faptul că majoritatea au fost elevi de la clasa a XIII-a, ruta progresivă de la SAM-uri şi care au continuat liceul. Numai doi elevi au promovat de la Liceul Economic. Sunt puţin dezamăgit, pentru că mă aşteptam la mai mult de la Colegiul nostru. Suntem pe loc fruntaş la liceele tehnologice, dar la distanţă mare faţă de liceele teoretice”, a declarat Petre Ciungu, directorul instituţiei.

    Liceul din Tismana: 3% promovabilitate

    46,29 la sută dintre candidaţi au reuşit totuşi medii de trecere, spune Inspectoratul Şcolar. Procentul nu este bătut în cuie, pentru că urmează ca zilele acestea lucrările contestate să fie recorectate. „Ponderea contestaţiilor este dată de proba la matematică, unde au fost exprimate 441 de opţiuni, iar la română, peste 300 de contestaţii au fost strânse. Faţă de anul trecut, promovabilitatea a crescut cu 11 procente în rândul elevilor care au participat la bacalaureat, dar cifrele sunt deocamdată cele înainte de rezolvarea contestaţiilor”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ion Işfan. Din cei 5.000 de elevi prezenţi la bac, 2.700 de candidaţi nu au promovat. Printre aceştia se află şi aproape 500 de elevi cu medii între 5.00 şi 5.99, dar contestaţiile pot aduce rezultate favorabile. Situaţia finală a mediilor se va şti pe 13 iulie, după afişarea contestaţiilor. Au fost depuse cereri de recorecatre şi la biologie,157, dar şi pentru fizică, 44 sau istorie, 25 de contestaţii. Toate cele 1.000 de contestaţii vor fi transmise Centrului Regional de Contestaţii, aferent judeţului Gorj, iar recorecatarea lucrărilor se va finaliza pe 13 iulie. Liceele cu cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii de la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu”, cu peste 99 % promovabilitate, urmaţi de cei de la „Spiru Haret” cu un procent de 98% şi singura medie de 10.00. La polul opus se situează liceul din Tismana, cu 3% promovabilitate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: