spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitatePoliţista gorjeană care a fost într-o misiune ONU în Republica Centrafricană. Experiența...

    Poliţista gorjeană care a fost într-o misiune ONU în Republica Centrafricană. Experiența i-a schimbat viața

    Mădălina Mezdrea, în vârstă de 33 de ani, din localitatea Târgu Cărbunești, este subcomisar de poliție în județul Timiș. Aceasta a fost plecată timp de peste doi ani într-o misiune ONU în Republica Centrafricană, o ţară măcinată de conflicte interne. Poliţista gorjeană este una dintre puţinele femei care au avut curajul să participe la acţiuni de acest fel.

    Mădălina a urmat o serie de cursuri speciale şi examene pentru a putea participa la misiuni sub protecţia ONU. „Auzisem de cursurile care se efectuează pentru misiuni sub egida ONU, dar şi în misiuni ale Uniunii Europene. Am făcut cele două cursuri la Institutul pentru Ordine Public de la Bucureşti în care m-am pregătit pentru misiuni de acest fel. Am susţinut mai multe examene, iar după un an de examene am reuşit să şi plec. Consider că am fost norocoasă, pentru că au foarte mulţi colegi care şi-au dorit să plece într-o astfel de misiune, dar nu au reuşit“, a precizat ofiţerul de poliţie.

    S-a gândit timp de o săptămână dacă să plece în misiune

    Mădălina a precizat că s-a gândit timp de o săptămână dacă să plece în misiunea ONU: „Misiunea ONU în Republica Centrafricană s-a înfiinţat în septembrie 2014, în capitală Bangui. Auzisem în presă despre faptul că izbucnise un conflict acolo pe motive religioase între creştini şi musulmani. În luna noiembrie mi s-a solicitat acordul dacă vreau să plec. Riscurile erau destul de mari şi decizia nu a fost uşoară. M-am gândit cam o săptămână. Mi-am făcut curaj şi am hotărât să plec. Au urmat alte teste şi în februarie eram deja plecată în Republica Centrafricană. Nu cred că există persoană care pleacă în misiune şi nu este conştientă de riscurile la care se expun. Nimic nu poate să înlocuiască experienţa pe care o dobândeşti acolo, în teren“.

    „Nu ai voie să te deplasezi pe jos“

    Misiunea Mădălinei era de a sprijini structurile de poliţie să menţină ordinea și să-i prindă pe infractori. Țara era măcinată de conflicte interne, iar infracționalitatea era foarte ridicată. Polițista povestește că nu avea zile libere: „Era un guvern de tranziţie. Preşedintele părăsise ţara şi era un haos guvernamental. Încă de la începutul misiunii am fost repartizată la Biroul de analiză a criminalităţii. Nu aveam zile libere. Lucram inclusiv sâmbăta şi duminica. Am stat într-o casă civilă închiriată, nu într-o bază militară. Se asigura o pază de la anumite firme specializate. Experienţa într-o astfel de ţară este total diferită, pentru că misiunile ONU sunt, în general, în zone de conflict şi de război. Trebuie să respecţi condiţiile puse de ONU şi să ai foarte mare grijă. Nu ai voie să te deplasezi pe jos, decât cu maşina şi niciodată singur. A fost o perioadă în care ni s-a interzis să ieşim afară din casă după 7.00 seara. Toate persoanele care merg în acea misiune trebuie să fie înarmate“.

    Sărăcie lucie

    Republica Centrafricană este o ţară foarte săracă. Energia electrică şi apa curentă reprezintă beneficii la care au acces doar un număr mic al populației. „Nu existau supermarketuri, ci mici magazine cu mâncare importată şi foarte scumpă. Ne-am adaptat. Acolo nu există peste tot curent electric, apă curentă şi serviciile acestea pe care le considerăm normale şi fără de care nu ne putem închipui viaţa, acolo pot fi considerate un lux pentru cetăţeanul de rând. Chiar şi apa de băut se procura destul de greu“, a mai povestit Mădălina.

    „Avem o ţară fabuloasă“

    Mădălina și-a schimbat modul de viață după experiența trăită în Africa. Polițista consideră că România este o țară extraordinară cu un potențial imens: „La primul concediu pe care l-am avut în această misiune şi m-am întors acasă, am avut impresia că avem o ţară fabuloasă şi o spun din tot sufletul. România are munţi, dealuri, verdeaţă şi mare. Avem atât de multe posibilităţi în România încât nici nu se pot închipui. Nu facem altceva decât să ne plângem în loc să ne bucurăm de ceea ce ne oferă ţara noastră. Avem o ţară minunată şi am reprezentat cu mândrie contingentul român şi oriunde v-aţi duce într-o misiune ONU românii sunt apreciaţi pentru profesionalism. Misiunea a durat doi ani şi jumătate. Primul concediu l-am avut după cinci luni de misiune şi mi s-a părut că vin de pe o altă lume“.

    Mădălina Mezdrea a urmat Colegiul Naţional „Tudor Arghezi“ din Târgu Cărbuneşti, iar în anul 2004 a intrat la Şcoala de agenţi de poliţie de la Câmpina. Tatăl ei a fost militar de carieră, astfel că a avut de mică un respect deosebit faţă de haina militară.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: