spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitatePovestea prezentatorului unei televiziuni din Kiev care s-a refugiat cu familia în...

    Povestea prezentatorului unei televiziuni din Kiev care s-a refugiat cu familia în Târgu Jiu

    Un cunoscut prezentator al unui post naţional de televiziune s-a refugiat împreună cu familia sa la centrul din Târgu Jiu, care aparține Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

    El a fost nevoit să plece din țara pentru că are un copil în vârstă de 12 ani care suferă de hemofilie și nu putea să mai primească tratamentul de care are nevoie pentru ca viața să nu-i fie pusă în pericol din cauza războiului.
    Roman Malik Viktorovych este prezentator la postul CHANNEL 4 LLC din Kiev. Acesta a povestit că a plecat după ce a început bombardarea capitalei. El a putut să treacă granița deoarece are în grijă un copil bolnav.

    „Bombardamentele erau la zece kilometri distanţă de locuinţa noastră“

    Au fost nevoiţi să ia rapid hotărârea de a pleca, deoarece în Ucraina nu se mai găsea tratamentul necesar din cauza războiului şi după ce bombardamentele erau tot mai intense. „Bombardamentele se auzeau foarte puternic. Erau la zece kilometri distanţă de locuinţa noastră“, spune Roman.

    În Ucraina se mai află soacra sa, deoarece a rămas să aibă grijă de mama sa. „Părinţii mei care au 65 de ani şi sora mea care are un copil de cinci au plecat în Germania, iar mama soţiei mele a rămas în Krivoi Rog deoarece trebuie să aibă grijă de mama ei, care este foarte bătrână“, a povestit Roman.

    Jurnalistul a povestit că au plecat prima dată la Cernăuţi, după care au venit în România. „Drumul a fost destul de dificil. A durat 27 de ore din Cernăuţi şi până în Târgu Jiu. La graniţă, am stat 15 ore în vamă. Ne-a şocat că în România sunt drumuri cu multe serpentine prin munţi“, a precizat prezentatorul de televiziune.

    Copilul suferă de o boală rară

     

    Malik Roman este prezentator de emisiune sociale și politice. El a locuit în Krivoi Rog, oraș din estul Ucrainei, unde s-a născut și președintele Zelenski. „Am urmat aceeași facultate pe care a urmat-o și președintele nostru. Am urmat Facultatea de economie. „În anul 2015 am început să lucrez ca prezentator și realizator de emisiuni, după care, în urmă cu trei ani, m-am mutat la Kiev. În prezent, nu toate posturile de televiziune din Ucraina mai funcționează, deoarece nu putea să ofere siguranță jurnaliștilor“, a precizat jurnalistul.

    Roman și-a cunoscut soția în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când cei doi erau studenți. La puțin timp după ce au terminat facultatea, Marina a rămas gravidă și așa a venit pe lume Arseniy. Copilul are acum vârsta de 12 ani și suferă de hemofilie, o boală genetică rară, care se manifestă prin lipsa factorului de coagulare din sânge. Pentru a putea supraviețui, băiatul trebuie să urmeze un tratament cu Factor 8. „Încă de când s-a născut Arseniy, am început să ne interesăm dacă sunt persoane care au această boală și au reușit să treacă peste ea, deoarece persoanele din Ucraina s-au născut cu această boală nu au avut o viață normală și au murit în cele din urmă. Așa am ajuns să cunosc un sportiv care participă la Turul Franței și un alpinist american, care a ajuns pe Everest. În prima zi de război i-am scris alpinistului american, care m-a îndrumat să merg în România, unde are un prieten care mă poate ajuta cu cazare și tratament pentru copil“, a povestit jurnalistul.

    „După prima rachetă trimisă de ruși, oamenii s-au trezit la realitate“

    Roman Malik spune că ucrainenii nu se aşteptau să înceapă războiul, cu toate că erau multe avertismente care au fost transmise: „Americanii tot avertizau că se apropie războiul, dar nimeni nu a vrut să creadă și nici măcar nu se gândea la așa ceva. Poporul ucrainian are o grămadă de rude în Rusia, dar și invers, așa că nu concepea că este posibil un astfel de război. Am fost până acum două popoare apropiate cu multe rude în ambele țări. Mai mult, cele două țări au avut o anumită perioadă o cultură comună. După prima rachetă trimisă de ruși, oamenii s-au trezit la realitate și și-au dat seama că au fost mințiți. Armata avea informații că acest conflict va fi declanșat, astfel că s-a pregătit așa cum trebuie“.

    „Putin și-a creat propria realitate în care trăiește“

    Roman Malik spune că nu înțelege logica acestui război și ce va avea de câștigat Rusia de pe urma acestuia: „M-am gândit de o mie de ori și tot nu înțeleg logica acestui război. Rusia trebuie să suporte cele mai mari sancțiuni din istorie, astfel că nu știu ce are de câștigat. În plus, ucrainienii nu îl vor accepta niciodată pe Putin sau pe ruși. Dacă cineva vrea să atace o țară, nu cred că vrea să distrugă viețile copiilor și ale oamenilor sau infrastructura țării, dar acum totul este distrus în fiecare oraș din Ucraina. Aici este vorba de răutatea unui om. Putin și-a creat propria realitate în care trăiește“.

    „Românii sunt oameni simpli cu un suflet bun“

    Roman spune că este impresionat de solidaritatea românilor: „La noi este o vorbă: în timp de război, poţi afla cine îţi sunt prietenii, iar România ne ajută foarte mult. Românii mi se pare oameni simpli cu un suflet bun. Am aflat de campaniile de ajutorare care s-au organizat şi chiar am fost la un astfel de centru şi mi se pare un gest superb“.

    Jurnalistul spune că nu suportă să vadă la televizor imagini cu distrugerile din ţara sa: „Nu suport să văd la televizor ştiri despre distrugerile făcute de ruşi în ţara mea. Sunt nişte emoţii necontrolate atunci când văd că o rachetă ajunge într-o maternitate. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă“.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: