spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateProfesorii și elevii de la Ecaterina se întrec în lansări de carte

    Profesorii și elevii de la Ecaterina se întrec în lansări de carte

    Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu s-a dovedit neîncăpătoare, joi seara, pentru zecile de elevi şi iubitori de carte, care au asistat în cadrul Salonului Editorial organizat de Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, la prezentarea a numai puţin de opt cărţi publicate în anul 2011 de profesorii şi elevii liceului.

    Printre autorii prezenţi în cadrul ediţiei I a Salonului Editorial C.N.E.T. se numără atât autori deja consacraţi precum profesorii Gheorghe Nichifor, Zenovie Cârlugea, Andrei Popete-Pătraşcu, Mihai Vîlceanu, alături de Dorina Nichifor şi Aurel Vâlceanu, coautori, dar şi elevele Andreea Denisa Vlădulescu sau Oana Florea, debutante cu volume proprii de poezie.

    Istoria, literatura și fizica în același loc

    Propunerile profesorilor şi elevilor de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” pentru acest Salon Editorial, sunt opt cărţi, din domenii precum istoria, literatura sau fizica. Una dintre cărţile lansate în cadrul manifestării de la Biblioteca Judeţeană aparţine profesorilor Gheorghe Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu, care alături de doamna Dorina Nichifor au realizat o foarte interesantă lucrare despre viaţa cotidiană Gorjul de altădată. Despre cartea „Aspecte ale vieţii cotidiene din Gorj în mărturii ale vremii (1938-1947)”, ne/au vorbit chiar autorii, care nu sunt la primele publicații: „Intenţia noastră a fost de la început de a nu cădea în tentaţia descriptivismului, ci de a face o radiografie a societăţii gorjene, cu bune şi rele pentru un interval istoric extrem de controversat şi nu la îndemâna oricui. Tratarea este cronologică, textele oferind libertatea celor care parcurg lucrarea de a alege şi interpreta tematic, de a putea emite judecăţi de valoare proprii, despre ceea ce se întâmpla în judeţul nostru din punct de vedere economic, social, politic şi cultural. Mai mult decât atât, oferim fragmente din arii tematice mai puţin obişnuite: moravuri, sport, artă, justiţie, educaţie etc.”. Andrei Popete-Pătraşcu a prezentat în cadrul Salonului Editorial şi două volume de poezie „Decapitarea secundei” şi „Formele tăcerii”, despre care au vorbit scriitorii Ion Popescu-Brădiceni şi Lazăr Popescu, invitaţi din partea organizatorilor la acest eveniment. Scriitorul şi criticul literar Zenovie Cârlugea a propus la rându-i două dintre recentele sale apariţii editoriale „Eminescu: mitografii ale daco-românităţii” şi „Lucian Blaga între amintire şi actualitate”, lucrări de înaltă ţinută, care valorifică cercetările literare ale distinsului cărturar gorjean.,Tot în cadrul Salonului Editorial profesorul de fizică Mihai Vîlceanu, a prezentat lucrarea intitulată „Radiaţiile nucleare”, scrisă împreună cu fratele său, prof. Aurel Vîlceanu. Cei doi reuşesc să răspundă la întrebarea „Cui îi este frică de radiaţiile nucleare?”. Cartea se vrea o veritabilă lecţie despre radiaţiile nucleare, în Cuvântul înainte semnat de cei doi autori, aceştia exprimându-şi speranţa că „mica lecţie va fi folositoare în special elevilor de liceu, mai ales că în ultimul timp, ne confruntăm cu o serie îngrijorătoare de accidente nucleare”.

    Debuturi literare

    Andreea Denisa Vlădulescu, elevă în clasa a X-a şi Oana Florea, în clasa a XI-a, au debutat editorial în acest an cu volume de versuri. Ambele cărţi au fost îngrijite de profesorul Andrei Popete-Pătraşcu şi au văzut lumina tiparului la Editura Contrafort din Craiova. Andreea Denisa Vlădulescu ne propune volumul de poezii intitulat „Emoţiile unei bule de acid” iar cel de-al doilea debut literar îi aparţine Oanei Florea, volumul său de versuri intitulându-se „Căderea în amurg”. Elevii Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu se poate spune că sunt mai mult decât talentați în ale scrisului, acest lucru fiind dovedit și în cadrul Salonului Editorial CNET.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: