spot_img
1.2 C
Târgu Jiu
miercuri, noiembrie 29, 2023
Altele
  AcasăActualitateScandal cât casa între Prefectura Gorj și Primăria Motru. Hotărâri importante de...

  Scandal cât casa între Prefectura Gorj și Primăria Motru. Hotărâri importante de Consiliu Local, în pericol de anulare

  O serie de hotărâri adoptate în ultimele luni de către Consiliul Local Motru ar putea să fie declarate nule, ca urmare a unei acțiuni în instanța de judecată a Prefecturii Gorj din cauza înlocuirii în mod abuziv președintelui de ședință. „La Motru s-au întâmplat niște lucruri care au fost nelalocul lor. A fost o imixtiune în activitatea domnului primar în activitatea Consiliului Local. Atunci când sunt ședințe de Consiliu Local, acestea sunt conduse de un președinte de ședință ales pe o anumită perioadă de către consilieri, iar domnul primar are statutul de invitat. Domnul primar a schimbat un președinte de ședință în timpul ședinței. Probabil că nu i-a plăcut cum conducea ședința. A propus să fie schimbat, iar majoritatea pe care a avut-o la acel moment a votat să fie schimbat, încălcând legea. Cu această speță am mers în instanța de contencios. Am câștigat în prima instanță și urmează să dea o decizie finală, dar nu cred că se poate schimba, în condițiile în care un judecător a stabilit fără echivoc acest lucru. Toate hotărârile de consiliu de la acea dată până în acest moment sunt nule de drept.

  E vorba de câteva luni bune și printre hotărârile care au fost adoptate în acest mod, cu încălcarea legii, se numără și cea cu privire la rectificarea de buget“, a declarat prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, la o emisiune de la 1 Plus Tv.

   

  Primar: „Face doar jocurile politice“

   

  Primarul Cosmin Morega a spus că un consilier local a făcut propunerea de schimbare a președintelui de ședință, iar printre hotărârile care sunt sub semnul întrebării se numără unele foarte importante pentru comunitate: „Domnul prefect face doar jocurile politice. Nu a fost schimbat acel președinte de ședință de către primar. Este total pe lângă subiect și ascultă de ceea ce i se spune la ureche de către membri de partid. Acea propunere a venit de la un consilier local, având în vedere că președintele de ședință a boicotat ședința și nu a dorit să țină acea ședință. Nu mai vorbesc de faptul că nu a pus pe ordinea de zi proiectele de hotărâre, ci doar pe care a dorit. Este vorba de un coleg de-al dumnealui de partid. Un consilier local a făcut o altă propunere. Acea propunere a fost votată de zece consilieri locali și nu sunt toți de la PSD.

  Să nu creadă că a făcut un bine comunității, deoarece în acea rectificare de buget erau prinși și banii pe care i-am dat inclusiv pentru UATAA, o sumă de 23 miliarde lei vechi, viza rectificare de buget pentru Direcția Publică Motru, pentru anumite lucrări, un proiect de hotărâre pentru cornul și laptele. Nu l-au interesat pe domnul prefect și pe colegii de partid aceste hotărâri importante. ÎI interesează doar problemele politice și a membrilor de partid“.

   

  Opt consilieri locali de la Motru riscă să își piardă mandatele

   

  De asemenea, opt consilierii locali din municipiul Motru riscă să își piardă mandatele, după ce au absentat de la mai mult de trei ședințe.

  Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a spus că aleșii au procedat în acest fel, pentru a nu i se valida mandatul de consilier unui reprezentant al PNL: „Trebuia validat un consilier local de la PNL și la mai multe ședințe, 6-8, anumiți consilier nu s-au prezentat la ședințe. Noi am solicitat să ni se comunice motivarea pentru acești consilieri pentru a vedea dacă absența acestora a fost motivată conform legii, deoarece dumnealor ar fi putut să intre online. Au depășit numărul prevăzut de lege, de trei absențe consecutive, astfel încât ne obligă să le încetăm mandatul prin ordin de prefect. Nu este vina mea că dumnealor au ascultat de cineva să nu vină la ședință pentru a nu face majoritate, ca să nu fie validat un consilier de la un alt partid. Era dreptul persoanei respective, câștigat prin alegeri, ca să fie consilier. De ce i se îngrădește acest drept? Nu înțeleg aceste supărări, dar prima dată hai să ne uităm în oglinda.

  Am solicitat în mod expres secretarului Unității Administrativ Teritoriale să ne transmită motivarea absenței lor. Legea prevede clar motivele pentru care pot să absenteze de la ședință.

  Eu îi înțeleg nemulțumirea, dar noi nu suntem, vinovați că dumnealui acționează în acest fel?“.

   

  Cosmin Morega: „S-ar putea să fie la limita abuzului“

   

  Primarul municipiului Motru susține că prefectul este la limita abuzului și că face presiuni politice, iar consilierii locali PSD nu au încălcat legea: „Domnul prefect este pe dinafara subiectului și arată încă o dată că face jocul PNL. Mai exact, în luna a noua, PNL a transmis o adresă către Prefectură, prin șeful partidului, domnul Matei, directorul Direcției Publice Motru, tocmai cu privire la această speță. Domnul prefect ascunde și i-am solicitat să ne pună la dispoziție toate adresele și plângerile cu privire la această speță. Nu ne-a răspuns. Ce nu știe domnul prefect sau este puțin dezinformat și nu dorește să citească exact aliniatul unde spune clar că pot fi suspendați sau dat afară consilierii locali care lipsesc de la ședințele ordinare și sau extraordinare, de îndată, dacă absentează trei luni consecutiv calendaristic. Domnul prefect ar trebui să citească cu mai mare atenție și să nu se lase dus de val și de puterea sa politică de moment. Îi transmit că este numit de o persoană sau două, și nu ales de mii de oameni, și ar trebui să înceteze cu presiunile acestea politice de a-și consolida puterea în partidul dumnealui și să se aplece asupra problemelor județului.

  I-am dat răspuns la adresa respectivă și că noi nu suntem organe de anchetă. Dumnealui nu este Dumnezeu pe pământ ca să ne dea termene și să facem dovada cum s-au motivat consilierii locali și i-am răspuns că s-au motivat telefonic și fiecare cum avem în regulament. S-ar putea să fie la limita abuzului“.

   

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: