spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateŞeful I.P.J. Gorj, Viorel Caragea, solicită verificarea autorizaţiilor de construcţie!

    Şeful I.P.J. Gorj, Viorel Caragea, solicită verificarea autorizaţiilor de construcţie!

    Instituţiile din Gorj au intrat în alertă odată cu apariţia situaţiilor critice din judeţ create de inundaţii! În acest sens, în următoare perioadă se vor face o serie de verificări în cazul caselor construite pe albiile apelor, în urma solicitării şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, Viorel Caragea. În situaţia în care proprietarii nu deţin autorizaţii de construcţie sau acestea au fost emise ilegal, vinovaţii vor răspunde penal în faţa legii. Mai mult, în urma unor semnale primite cum că sunt emise autorizaţii de mediu ilegal, săptămâna viitoare, Corpul de Control al ministrului Mediului, Attila Korodi, va ajunge în localitatea Novaci, pentru a verifica dacă defrişările masive din zonă au fost făcute în condiţii legale.

    Tot mai multe case de locuit din zonele afectate de precipitaţii din Gorj au fost acaparate de viitură. Din acest motiv, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Caragea, a propus conducerii Prefecturii şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, inventarierea tuturor locuinţelor construite fără autorizaţie în zone cu risc de inundaţii. Şeful IPJ Gorj susţine că multe dintre casele luate de apă la vale au fost construite în zone interzise de lege şi fără autorizaţie de construire de la Mediu şi Consiliile Locale. Subprefectul Sorin Arjoca a apreciat propunerea şefului IPJ şi i-a cerut directorului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Nicolae Giorgi, să prezinte o situaţie clară, pe viitor, a construcţiilor aflate în albiile secundare ale râurilor. „Aş dori să se verifice toate construcţiile legalitatea eliberării autorizaţiilor sau dacă nu sunt autorizaţii toate construcţiile din albiile minore. Este uşr să vi acolo şi să spui mi-a luat locuinţa apa! Păi dacă locuieşti ilegal acolo şi nu ai autorizaţie. V-am rugat, domnule subprefect, să primim un material pentru că poate fi şi o răspundere nu numai materială, ci şi una penală pentru cei care nu au urmărit să nu construiască casa în albia minoră a râlui unde nu are voie. Garda de Mediu să verifice toate construcţiile şi vilele industriale sau de orice natură construite în albia minoră şi să vedem dacă chiar a eliberat cineva autorizaţii”, a declarat şeful IPJ Gorj, Viorel Caragea.

    Serviciile de urbanism, responsabile

    Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj nu cred că instituţia pe respectivă a emis vreun aviz de construire nelegal. Vina este oarecum, pasată, spre serviciile de urbanism din localităţi. „O autorizaţie de construire emisă legal trebuie să conţină o documentaţie plecând de la partea de informare la prin certificatul de urbanism de la autorităţile locale. Deci, este primul lucru care trebuie să fie foarte clar. Prin certificatul de urbanism, toate autorităţile sunt informate că amplasamentul respectiv este într-o albie minoră sau într-o albie majoră. Normal, se refuză emiterea oricărui act de reglementare. În momentul în care certificatul este emis cu anumite vicii, toate celelalte instituţii sunt induse în eroare. Mai este şi situaţia în care se contruieşte pe proprie răspundere, fără niciun act de reglementare şi devine o construcţie ilegală şi suportă consecinţele în acest sens. (…) Situaţii prin care să fie emis un acord de mediu sau un act de reglementare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, nu. Certificatul de urbanism inserează toate datele din teren şi spune că nu este în zonă cu restricţie din punct de vedere al inundaţiilor. Nu s-a emis niciun act de reglementare în acest sens”, a precizat Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

    Regimul de tăiere a pădurilor, luat la „puricat”

    Totodată, subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca a cerut şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Gorj să facă echipe de verificare la fiecare ocol silvic pentru a observa regimul de tăiere. Şi Prefectura Gorj va face controale în acest sens, după care datele din teren vor fi comparate cu cele ale silvicultorilor. „Să faceţi echipe de verificare la fiecare ocol silvic pe care îl aveţi! Să verifice regimul de tăiere, să respecte regimul silvic şi aşa mai departe şi o să facem şi o să facem şi noi echipe mixte separate şi o să comparăm datele”, a solicitat subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca.

    Corpul de Control al ministrului Mediului, în Gorj

    Săptămâna viitoare, Corpul de Control al ministrului Mediului va ajunge în zonele afectate de inundaţii din Gorj, pentru a face verificări.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: