spot_img
12.7 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăEconomicAnunțul făcut de ministrul Economiei pentru viitorul CEO: „Transformare din cărbune pe...

    Anunțul făcut de ministrul Economiei pentru viitorul CEO: „Transformare din cărbune pe gaz“

    Ministrul Economiei Virgil Popescu a acordat un interviu agenției Agerpres în care a vorbit și de situația de la Complexul Energetic Oltenia. Acesta a declarat că prețul energiei electrice este la un nivel ridicat ca urmare a situației de la CEO, cu certificatele de dioxid de carbon. De asemenea, ministrul Virgil Popescu a precizat că reprezentanții de la CEO s-au angajat să treacă un grup energetic pe gaze și să investească într-un parc de energie solar: „Trebuie să facem ceva acolo. Certificatele de CO2 creează mari probleme, atât financiare, cât şi în piaţă. În ultimii trei ani a crescut de trei-patru ori preţul certificatelor şi continuă să crească. Aceste certificate ridică preţul energiei produse de CEO la peste 300 de lei pe MWh şi aceasta înseamnă că toţi producătorii, inclusiv Hidro, care este cel mai rentabil, se duce cu preţul în sus. Deci tendinţa de preţ dată de CEO ne ridică toate preţurile din piaţă, deci trebuie să facem ceva cu ce se întâmplă la CEO.

    Trebuie să reducem emisiile de CO2, iar cei de la CEO a venit cu un memorandum, care mie mi-a plăcut. Mai avem de discutat cu Ministerul de Finanţe cum îl punem în practică, vizavi de început şi de acel împrumut pe care şi-l doreşte CEO să-l ia până se aprobă schema de finanţare de către Comisia Europeană.

    Dar în paralel, pe lângă restructurare, trebuie să treacă CET-ul 2 de pe cărbune pe gaz, să vină cu 300 de MW în energie solară, aşa s-au angajat, să treacă de pe cărbune pe gaz şi la Gorj, astfel încât, la sfârşitul perioadei, 2026, să scadă de la 0,9 emisiile, la 0,6 emisii de CO2.

    Deci, practic, ne gândim să facem din CEO o companie care să reziste în timp, pentru că aţi văzut cum se pune problema în UE: energie curată. Practic, o să ne trezim că după 2030 – 2035 nu ne rămân decât regenerabilele şi nuclearul. Nici măcar gazul, combustibil de tranziţie.

    De-aia zic că trebuie să ne grăbim să scoatem gazul acum cât se mai poate folosi şi mai putem lua bani pe el, pentru că s-ar putea ca, aşa cum Banca Europeană pentru Investiţii a luat decizia să nu mai finanţeze din 2021 proiecte pe gaz natural, să ne trezim ulterior că, la sfârşitul acestui exerciţiu financiar 2021-2027 să nu mai putem folosi gazul natural ca şi combustibil. Şi atunci rămânem cu el în pământ şi stăm şi zicem ce bine că avem gaz şi nu putem să-l folosim sau plătim ca să-l folosim“.

    „Rolul meu e să monitorizez ce face CEO“

    Ministrul Economiei a mai declarat pentru Agerpres că soluția împrumutului pentru plata certificatelor de carbon  nu este valabilă, iar CEO trebuie să se restructurează și să treacă de la funcționarea grupurilor de pe cărbune pe gaz. Ministrul a anunțat că va monitoriza Complexul: „CEO are nevoie de mulţi bani pentru funcţionare şi pentru certificatele de CO2. Ar fi simplu să ia un credit şi nu faci nimic. În momentul în care aprobăm în Guvern acel memorandum, CEO trebuie să urmeze toţi paşii: să ia acel credit şi să urmeze schema de ajutor, restructurare, transformare din cărbune pe gaz. Aşa tot timpul au nevoie de bani. Dar dacă iei doar o dată pe an şi rezolvi punctual problema, la anul vei avea aceeaşi problemă.

    Aşa s-a făcut până acum, dar eu nu doresc să girez un asemenea mod de lucru. De aceea, împreună cu ministrul Cîţu, când luăm această decizie… Rolul meu e să monitorizez ce face CEO, dar decizia este la Ministerul de Finanţe. Trebuie să ne asigurăm că vor face ceea ce s-au angajat să facă“.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: