spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicBugetul CE Oltenia impune disponibilizări

    Bugetul CE Oltenia impune disponibilizări

    Anul 2013 vine cu disponibilizări în judeţul Gorj. Zona Mătăsari continuă să rămână una defavorizată, în condiţiile în care la o pondere a şomerilor în populaţia activă de 5,39% se va mai adăuga şi programul de restructurare a celor 150 de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi de la Sind Jilţ. Măsura luată este una extremă, în condiţiile în care contractul de prestări servicii avut cu CE Oltenia pe acest an a impus aceste restructurări, el fiind diminuat cu 40%.

    După Olservmin acum a venit rândul Sind Jilţ să treacă printr-un program de restructurare mai mult impus. Dacă până la sfârşitul anului 2012, unitatea ce presta lucrări şi servicii pentru sectorul minier din Bazinul Mătăsari funcţiona cu 363 de salariaţi, acum începutul lui 2013 a adus un program de restructurare forţat. Cu un contract de prestări servicii diminuat ca şi valoare cu 40% faţă de cel din anul precedent, conducerea societăţii este nevoită să recurgă acum la disponibilizări, urmând să funcţioneze cu puţin peste 200 de angajaţi. În ceea ce-i priveşte pe cei 150 de salariaţi, ce vor rămâne cu familii cu tot pe drumuri, nu se ştie ce viitor vor avea şi asta ca urmare a faptului că zona Mătăsari continuă să fie percepută ca fiind una defavorizată în care ponderea şomerilor atinge un procent de 5,39%. Îngrijorarea conducerii Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni este mare, cu atât mai mult cu cât se ajunge la creşterea şomajului în zonă. „Se tot declară că se menţin locurile de muncă, că se asigură stabilitate şi siguranţă, dar în schimb avem parte de altceva. Am încheiat anul 2012 pe un profit de 2.000 şi spunem că trebuie să facem reduceri. Societatea presta toată gama de servicii. Ce se va întâmpla cu cei 150 de oameni? Cu siguranţă, decizia luată nu va fi una bună în special pentru Mătăsari, localitate în care se spera că se vor crea noi locuri de muncă, nu că se vor diminua”, a declarat liderul de sindicat, Adrian Marciuc.

    Bugetul bată-l vina!

    Surse din cadrul CE Oltenia au explicat de ce s-a luat decizia de diminuare a valorii serviciilor prestate de Sind Jilţ. Astfel , conform informaţiilor primite, cu toate firmele sindicale ce prestează servicii pentru CE Oltenia, inclusiv cu Minprest, s-au luat decizii de diminuare a valorii serviciilor prestate. Totul pleacă se pare de la certificatele de dioxid de carbon necesare companiei în 2013 şi pentru achiziţionarea cărora CE Oltenia are nevoie de 7.000 miliarde lei. Pentru a se face rost de aceşti bani, CE Oltenia a trecut la măsuri dure, cum ar fi şi aceea de reducere a cheltuielilor cu 14 %. Prin reducerea cheltuielilor se va ajunge automat la un preţ de cost al tonei de cărbune de 52 lei, fapt ce duce la un preţ la MW-ului de 230 de lei şi care permite vinderea lui pe piaţă. Una peste alta, pentru a putea funcţiona pe piaţă, CEO reduce cheltuielile, măsuri care indirect duc la programe de restructurare, dar şi la o creştere a şomajului în judeţ. În prezent rata şomajului în Gorj atinge procentul de 7,78%, cu 11.244 şomeri, judeţul fiind situat pe locul 10 la nivel naţional.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: