spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăEconomicCondescu va cere salarii mai mari cu 50%

    Condescu va cere salarii mai mari cu 50%

    Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie Marin Condescu a declarat că nu poate să fie de acord să menţină 9.000 de locuri de muncă la Galaţi pe un preţ preferenţial cu energie din Oltenia şi aici să se piardă zilnic sute de locuri de muncă în minerit. Condescu a mai spus că dacă se va da energie de la termocentralele din Oltenia sub preţul de cost către Arcelor Mittal, atunci va cere o creştere a salariilor cu 50%. Declaraţia a fost făcută la Acces Tv, după ce pe un site naţional de ştiri a apărut informaţia cum că Arcelor Mittal vrea sa încheie prin intermediul OPCOM un contract pe doi ani pentru 3,15 TWh, cu Nuclearelectrica, care pentru a onora cantitatea de energie cerută este nevoită să se asocieze şi cu alţi producători, precum Complexurile Energetice Turceni, Rovinari și Craiova.

    La sfârşitul săptămânii trecute, pe Hotnews apăruse informaţia cum că Arcelor Mittal vrea sa încheie prin intermediul OPCOM un contract pe doi ani pentru 3,15 TWh cu Nuclearelectrica. Cantitatea cerută este, însă, mult prea mare ca să poată fi oferită doar de Nuclearelectrica, motiv pentru care aceasta este nevoită să se asocieze şi cu alți producători, precum Complexurile Energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Pe 9 martie, trebuia să aibă loc o şedință a Consiliului de Administraţie Nuclearelectrica în care să se aprobe tranzacția, dar în urma intervenţiei FMI a fost luată decizia tranzacţionării pe bursă. Situaţia este una complicată în condiţiile în care reprezentanţii Arcelor Mittal au ameninţat că pleacă din România şi că lasă fără locuri de muncă pe cei peste 9.000 de salariaţi, după cum a declarat fostul director general al CE Rovinari, Laurențiu Ciurel. Actualul Arcelor Mittal se află într-o situaţie grea pentru că nu mai poate lua energie ieftină de la fostul colaborator Hidroelectrica.

    Condescu: „Nu pot să fiu de acord”

    Invitat la Acces Tv, preşedintele FNME Marin Condescu a declarat că este de acord cu darea anumitor facilitaţi, dar cu condiţia ca ele să nu fie în defavoarea salariaţilor. „Sunt de acord ca toţi cei care au ca grijă locurile de muncă să aibă anumite facilităţi, dar să nu fie în defavoarea salariaţilor ce au contribuit la aceste facilitaţi. Nu pot să fiu de acord să menţinem 9.000 de locuri de muncă la Galaţi pe un preţ preferenţial cu energie din Oltenia şi noi să pierdem zilnic sute de locuri de muncă în minerit”, a declarat Marin Condescu. De altfel, acesta a mai adăugat faptul că „dacă vom furniza un singur MW, vom cere mărire de salariu de 50% şi pot să dea câtă energie vor. Înseamnă că tot echilibrul pe care vrem să-l menţinem nu-şi mai are rostul”. Nemulţumit de situaţia existentă, preşedintele FNME a readus în discuţie marea problemă cauzată an de an de ANRE care ia energie de la termocentralele din Gorj la preţuri sub cel de producţie, cauzând anual pierderi de sute de miliarde de lei vechi. „Dacă ANRE, Guvernul sau ministrul care va lua această decizie, deşi nu cred, va continua cu această jefuire, înseamnă că noi suntem nişte oameni care ne luptăm cu morile de vânt. În momentul în care acest contract se va încheia pe spinarea termocentralelor din Oltenia cu o cantitate de energie sub preţul de cost, noi vom cere creşteri de salarii de 50%, pentru a lua banii pe munca noastră şi apoi pot să facă cu produsul nostru tot ce vor”, a mai spus în exclusivitate la Acces Tv, preşedintele FNME, Marin Condescu.

    Ciurel: „Și pe OPCOM se pot face măsluiri”

    Situaţia începe să devină tensionată şi asta ca urmare a faptului că şi fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel a tras un semnal de alarmă. „Şi pe OPCOM se pot măslui licitaţiile de energie iar acest lucru s-a întâlnit deja atunci când Arcelor Mittal a luat energie de la Hidroielectrica”, a declarat ferm Ciurel. În opinia lui Laurenţiu Ciurel explicaţia este una simplă, „dacă se înţeleg, atât vânzătorul cât şi cumpărătorul, ies în acelaşi timp pe bursă şi pot să încheie tranzacţia fără ca cineva să mai poată interveni. Se va lua energie şi va fi jaf de proporţii. Acum preţul pe bursă este de 242-246lei/MWh”. Hotnews a arătat că în conformitate cu solicitarea Arcelor Mittal, ofertele de vânzare pot fi transmise la Operatorul Pieței de Energie Electrica OPCOM, până miercuri, 21 martie 2012, ora 15:30, pentru prima luna de livrare prețul va fi de 200 lei/Mwh, după care va fi utilizată o formulă de calcul care poate să-l scadă și la 170-175 lei/MWh. Inițial, Nuclearelectrica și Arcelor Mittal au discutat posibilitatea încheierii unui contract bilateral direct, însă acest lucru a stârnit o reacție negativă din partea organismelor internaționale.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: