spot_img
Altele
    AcasăEconomicFoc continuu la minerii din Jilţ

    Foc continuu la minerii din Jilţ

    Cererea mare de cărbune, generată de criza de energie în sistemul hidro a dus la o creştere a producţiei de lignit, şi, în ultima lună a acestui an. Aşa se face că pentru luna decembrie, în Bazinul Minier Jilţ, se va lucra în regim continuu de pe data de 2 până pe 24 ale lunii, după care minerii vor fi liberi până pe 3 ianuarie 2012.

    Pentru Bazinul Minier Jilţ, anul 2011 poate fi catalogat ca fiind anul în care s-a realizat o producţie record de peste şapte milioane tone cărbune, cifră valabilă şi în cazul livrărilor de lignit, după cum a declarat conducerea Direcţiei Miniere. Important de accentuat este faptul că la o producţie de peste şapte milioane tone cărbune, realizată în acest an, valoarea cheltuielilor a rămas la aceeaşi sumă, cu cea înregistrată în 2010, când producţia a fost de 6,2 milioane tone lignit. Anul s-a dovedit a fi unul bun şi pentru minerii din subteran, în condiţiile în care Mina Tehomir a dat o producţie de aproximativ 500 de mii de tone cărbune, lignitul fiind catalogat ca unul foarte bun din punct de vedere al puterii care depăşeşte 2100 kilocalorii.

    Prime pentru mineri

    Cu un program de activitate încărcat la maximum, administraţia a trecut deja la întocmirea programului pentru luna decembrie. Conform celor declarate de reprezentanţii Direcţiei Miniere, în luna decembrie se va lucra permanent de pe data de 2 până pe 24 decembrie, pentru ca ulterior minerii să fie liberi până pe 3 ianuarie. Nu acelaşi lucru ar fi, însă, valabil şi pentru angajaţii de la Departamentul Livrări, acolo unde în perioada sărbătorilor de sfârşit de iarnă se va lucra. Surse din cadrul unităţii au precizat că aproximativ 30 de angajaţi vor asigura, în această perioadă, un ritm normal al livrărilor, încât CE Turceni să poată onora comenzile şi contractele pe energie. Producţia mare de cărbune asigurată, efortul depus de mineri peste an va face ca şi acum, în decembrie, contractul colectiv de muncă să fie respectat prin acordarea de prime, în valoare de 620 lei pentru fiecare salariat.

    2012 aduce fonduri pentru investiţii

    Cu un program realizat în proporţie de 85% la capitolul investiţii, Direcţia Minieră şi-a propus continuarea procesului de modernizare al utilajelor şi în 2012. Aşa se face că, pentru anul viitor, administraţia CE Turceni a alocat peste 65 de milioane pentru continuarea acestor lucrări, etape importante în cadrul procesului de producţie şi de asigurare a randamentului economic al unităţii miniere.

    Marciuc: „Vrem mai mult pentru mineri”

    Pentru reprezentanţii sindicatului Mine-Energie Jilţ Turceni, anul per ansamblu a fost unul cu greutăţi. „Am încercat să obţinem mai mult pentru mineri, pentru că au muncit mai mult. Au dat o producţie termocentralei Turceni de peste şapte milioane tone cărbune”, a declarat preşedintele Adrian Marciuc. „Vrem să-i asigurăm pe mineri, pe cei care au încredere în noi, că vom încerca şi vom depune eforturi pentru ca munca lor să fie răsplătită la adevărat valoare. Vrem stabilitatea şi siguranţa locurilor de muncă, în acest sector cu foc continuu”, a mai declarat Adrian Marciuc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: