Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu are, în momentul de față, un Buget de Venituri și Cheltuieli aprobat. Toate cheltuielile efectuate până acum se raportează la bugetul de anul trecut. Prin urmare, acestea sunt mult mai mici. Dacă nu va fi aprobat Bugetul Complexului Energetic Oltenia până la finalul acestui an, efectele vor fi unele majore în plan economic.
Fostul membru al Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Giorgi, este de părere că, în lipsa unui buget aprobat pe 2023, se prognozează mai puține cheltuieli anul viitor. Prin urmare, nu vor mai putea să fie susținute toate salariile din cadrul companiei energetice. Din acest motiv, dar și pentru că nu mai este realizată producția de energie electrică, șefii companiei energetice iau în calcul reduceri importante de personal. Prin urmare, până la finalul anului se propune rămânerea în companie a numai 7.700 de mineri și energeticieni de la 9.700 în momentul de față. De asemenea, producția propusă pentru 2024 este de numai 4 terawați față de 7,6 estimată pentru 2023.
„Dacă nu se aprobă Bugetul, e jale la CEO. Nu au buget aprobat în momentul de față. Nu vor putea depăși cheltuielile de anul trecut. Vor putea reduce cheltuielile prin pensionări sau disponibilizări. Cum să mai plătești 10.000 de salarii?! Au decis să reducă de la 9.700 la 7.700 până la finalul anului. Dar cum plătești 7.700 de oameni dintr–o producție de 3, 4 terawați în loc de 7?”, a declarat Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia. În plus, compania energetică este obligată să implementeze Planul de restructurare și decarbonare. Acesta prevede închiderea de capacități cu termene precise. În condițiile în care noile investiții sunt în continuare în fază de proiect, respectiv parcurile fotovoltaice și centralele pe gaze naturale, nu se știe ce va mai produce Complexul Energetic Oltenia, pe măsură ce va închide capacitățile pe bază de cărbune.