spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăEconomicGospodării, ameninţate de alunecări de teren

    Gospodării, ameninţate de alunecări de teren

    Ploile căzute în ultimele zile încep să creeze probleme în judeţ. Constructorii nu pot începe lucrările de reabilitare a drumului european pe porţiunea Rovinari Bumbeşti-Jiu iar la Negomir oamenilor le este teamă că se vor reactiva alunecările de teren.

    Vremea ploioasă începe să dea bătăi de cap autorităţilor din judeţ. Deşi trebuia ca lucrările de reabilitare a porţiunii de drum european ce face legătura între Rovinari şi Bumbeşti-Jiu să înceapă de săptămâna trecută, din cauza precipitaţilor, reluarea acestora s-a amânat. „Dacă ne referim la DN 66, pe porţiunea Rovinari-Bumbeşti-Jiu, acest drum trebuia terminat încă de acum trei ani de zile. Vremea îşi pune amprenta prin degradarea accentuată, apa având şi ea un rol. Noi suntem pregătiţi, licitaţia s-a derulat, se vor face lucrări de întreţinere iar când vremea va permite va începe programul de reabilitare şi modernizare a porţiunii de drum”, a explicat Ion Călinoiu. Şi asta nu este singura problemă. Precipitaţiile abundente, pe o perioada îndelungată, au creat pericolul reactivării alunecărilor de teren. Şeful Consiliului Judeţean a precizat că este posibil să se reactiveze din cauza precipitaţilor acest fenomen, mai ales că 70% din suprafaţa judeţului este afectată de lucrările miniere. „Acest lucru este foarte evident iar după perioadele de îngheţ-dezgheţ, după ploi, factorii naturali îşi spun cuvântul în Gorj, acţiunea factorilor naturali este multiplă, sunt factori antropici iar 70% din suprafaţa judeţului a fost afectată de activitatea minieră, energetică sau de cea petrolieră”, a mai explicat preşedintele Consiliului Judeţean.

    Gruescu: Avem probleme cu halda

    Îngrijorarea autorităţilor judeţene este întâlnită şi în rândul primarilor. Edilul localităţii Negomir, Ion Gruescu se teme de faptul că halda de steril va înghiţi cele trei gospodării aflate în apropiere. „Probleme avem şi cu halda de steril, a început să alunece după depuneri şi avem câteva case într-un real pericol. Una din locuinţe se află la 70 de metri depărtare iar celelalte două sunt tot în apropiere. Este grav, plouă, nu se poate lucra la haldă, dar trebuie să găsim o soluţie”, a explicat primarul Ion Gruescu. Probleme există în continuare şi în satul Artanu şi asta pentru că „nu am terminat proiectul de prevenire a acestui fenomen din lipsa banilor. Nu am îndepărtat pericolul şi îmi e teamă de acest lucru. Am făcut demersuri iar instituţiile judeţene se vor pronunţa dacă va trebui să continuăm lucrările”, a spus edilul localităţii Negomir. Acesta este şi motivul pentru care primarul Ion Gruescu s-a întâlnit cu reprezentanţii Diviziei Miniere pentru a găsi o soluţie în situaţia în care halda de steril se va deplasa spre gospodării.

    Antonie: Se poartă negocieri

    Pentru a nu pune în pericol locuitorii din zonă, conducerea Diviziei Miniere a reacţionat prompt, motiv pentru care în următoarea perioadă familia respectivă va fi expropriată. „Am purtat discuţii cu domnul Velican şi am luat toate măsurile necesare pentru a se rezolva problema. Dânsul a mai avut o solicitare la Divizia Minieră şi împreună cu directorul Direcţiei Investiţii am găsit o soluţie, ca în maxim două săptămâni să se poată muta de acolo. Cu ceilalţi proprietari de gospodării se poartă discuţii, însă, pentru aceştia pericolul nu este atât de mare”, a declarat directorul general al Diviziei Miniere, Daniel Antonie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: