spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicGreenpeace se opune aprobării Planului de Restructurare a CEO

    Greenpeace se opune aprobării Planului de Restructurare a CEO

    Organizația de mediu Greenpeace România se opune aprobării Planului de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), care este analizat în prezent de Comisia Europeană.
    Conform unui comunicat de presă, restructurarea propusă de către CEO va duce la o creștere a emisiilor de Dioxid de Carbon: „Complexul Energetic Oltenia încearcă vigilența Comisiei Europene: cere peste 1 miliard de euro pentru a se restructura și decarbona, dar își crește considerabil emisiile de CO2 în următorii 10 ani

    O analiză făcută de Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România. (…)CEO își propune să folosească cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie. O parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaze, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive, și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu.

    Conform analizei planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024“.

    „Potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș“

    Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România, spune că energia pe bază de cărbune nu este sustenabilă economic din cauza costurilor cu certificatele de CO2: „Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. An de an, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește – fără să fie întrebat – pentru a continua să fie poluat de către această industrie, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș. Problemele de sănătate și mediu generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile”.

    Greenpeace va cere Comisiei Europene deschiderea unei anchete

    Organizația de mediu a transmis sesizări cu privire la Planul de restructurare instituțiilor din România și va cere Comisiei Europene să deschidă o anchetă: „Greenpeace a transmis această analiză și către instituțiile relevante din România și va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete, semnalând incompatibilitatea planului propus de Complexul Energetic Oltenia cu direcția europeană de decarbonare și cu ambițiile declarate ale României de a prioritiza combaterea schimbările climatice“.

    „Solicităm Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor  Europene și Consiliului Concurenței să analizeze cu luciditate aceste informații, să oprească sprijinirea producției de energie pe bază de cărbune și să comunice o dată clară și un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național. Nu mai avem timp de pierdut. Vrem ca România să devină un lider în combaterea schimbărilor climatice, într-o Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon și aer curat pentru locuitorii ei”, a declarat mai Vlad Cătună.

    Greenpeace arată că există fonduri europene substanțiale pentru tranziția către producția de energie din surse regenerabile: „România, prin planul propus de CEO și prin lipsa unor politici publice ambițioase de decarbonare, poate rata însă această șansă unică pentru realizarea unei tranziții energetice echitabile pentru comunitățile dependente de cărbune și afectate de poluare, în special zonele miniere din Gorj și Hunedoara“

    Planul de restructurare presupune o reduce a emisiilor cu 38%

    Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante. Potrivit planului de restructurare, numărul angajaților ar urma să scadă la 7.179 în 2015 și la 4.419 în 2030 față de 12.107 în anul 2020.

    Mai multe capacități de producție de energie electrică pe lignit vor fi închise, iar altele vor trece pe gaz. Reducerea capacității instalate pe bază de lignit va fi redusă cu 1.605 MW, ceea ce înseamnă o reducere cu 45%.

    Carierele Husnicioara, Peșteana și Lupoaia vor fi închise, astfel producția de cărbune va fi concentrată în cele 4 perimetre miniere rămase (Rosia, Tismana-Pinoasa, Jilt, Roșiuța). Producția de cărbune se va stabiliza începând cu anul 2026 la aproximativ 10 milioane de tone anual.

    Planul de restructurare arată că vor fi construite opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725MW pe depozitele de zgură și cenușă închise și haldele de la mai multe cariere; reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la SE Turceni; construcția unei centrale electrice de circa 475 MW pe gaz natural la SE Turceni; construcția unei centrale electrice de circa 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița. „Capacitatea totală instalată de producție energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 53% din total capacitate; Emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 tCO2/ MWh în 2020 la 0.74 tCO2/ MWh începând cu anul 2025, atingând 0.51 tCO2/ MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de minus 38%“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: