spot_img
12.2 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎncepe exploatarea la cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România

    Începe exploatarea la cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România

    Sonda de gaze din localitatea Totea de Hurezani ar putea fi cea mai mare sondă onshore din România, zăcământul de gaze fiind una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii şase ani. De profesie inginer petrolist, liderul liberal Dian Popescu a declarat că trebuie aşteptat rezultatul analizei tipului de gaz, în urma exploatării de probă. Inginerul Popescu susţine că zăcământul de gaze nu ar aduce beneficii economice judeţului nostru.

    Conducerea OMV Petrom a anunţat că a început exploatarea de probă a sondei din satul Totea, judeţul Gorj, iar evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze naturale de pe teritoriul României din ultimii şase ani. Potrivit specialiştilor, producţia zilnică a sondei 4539 Totea se ridică la circa 430.000 metri cubi de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezintă circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sondă de gaze şi condensat din România, în ceea ce priveşte volumul producţiei. „Am început exploatarea de probă într-un timp record şi în prezent pregătim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani”, a declarat în presa naţională Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie. Rezultatele înregistrate în timpul probelor de producţie au indicat faptul că acesta ar putea fi un zăcământ semnificativ, dimensiunea acumulării urmând a fi determinată prin evaluare. Producţia experimentală este estimată să înceapă în luna decembrie 2011 şi va dura circa 6-12 luni.

    Zăcământul de la Totea nu avantajează direct Gorjul, crede Popescu

    Contactat telefonic, liderul liberal Dian Popescu, care de profesie este inginer petrolist, a precizat că „este vorba de o deschidere la 4200 de metri. De fapt, descoperirea s-a făcut cu ani în urmă, însă, s-a închis. Presiunea a fost mare, a preluat o firmă, care prin verificările făcute va verifica care este cantitatea de gaze, dar şi ce alte tipuri de hidrocarburi intră în componenţă”. Cât priveşte avantajele judeţului, liberalul Dian Popescu crede că acestea nu prea există. „Este exclus să se creeze noi locuri de muncă. Pentru Gorj nu este un foarte mare avantaj. Pentru aceste gaze, care sunt exploatate, se plăteşte o redevenţă la stat, bani care se duc la bugetul consolidat al statului”, a mai precizat Dian Popescu. De altfel, acesta şi-a propus să facă demersuri pentru ca pe viitor judeţul Gorj să aibă avantaje financiare de pe urma acestor activităţi. „Sperăm să fim decidenţi şi să pot face ca în judeţul Gorj să se întoarcă o mică parte din ce pleacă”, a mai declarat preşedintele Dian Popescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: