spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicJiul dă "bătăi de cap" complexurilor

    Jiul dă „bătăi de cap” complexurilor

    Canicula şi debitul scăzut al Jiului, urmare a lipsei precipitaţiilor face ca, la cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari consumul intern de energie să fie mai mare decât cel obişnuit. Temperaturile crescute dau bătăi de cap şi minerilor, care pe lângă programul mai lejer, de protecţie au primit din partea administraţiei câte doi litri de apă minerală.

    La Complexul Energetic Rovinari, debitul scăzut al Jiului în această perioadă a făcut ca apa să fie recirculată în turnuri iar din Jiu să se mai ia doar pentru completare. În perioadele cu debit crescut, apa luată din Jiu era folosită la răcirea instalaţiilor şi motoarelor, după care era deversată în râu. Conducerea termocentralei a declarat că urmare a debitului scăzut, pe recircuit, consumul de energie este mai mare cu 5 MW. În ceea ce-i priveşte pe energeticieni, aceştia au primit câte doi litri de apă minerală pe zi, conform contractului colectiv de muncă privind măsurile de protecţie a salariaţilor pentru perioadele cu temperaturi crescute. Apă minerală primesc şi minerii de la EMC Rovinari iar utilajele sunt supravegheate permanent în special în zilele cu temperaturi de 36 grade, pentru a nu se desprinde vulcanizările, dar şi pentru a se preîntâmpina producerea accidentelor de muncă, după cum a declarat liderul de sindicat Marin Golea. Conducerea exploatării, directorul Gheorghe Daviţoiu a precizat că „utilajele se opresc câte o oră pe zi, doar pentru a se efectua reviziile tehnice, cele uzuale”. Cu patru turnuri de răcire se lucrează şi la Complexul Turceni, din cauza aceleiaşi probleme, debitul scăzut al Jiului. Purtătorul de cuvânt al termocentralei, Elena Zamfir a precizat, în acest sens, că „în luna iulie, sarcina medie zilnică este de 910 MW iar în sistem s-a livrat până pe 17 iulie, 342 GWh. Cu un consum pe secundă de 10 metri cubi, urmare a debitului scăzut al Jiului se funcţionează în circuit închis, cu patru turnuri de răcire”. În aceste condiţii, pe un circuit închis, consumul suplimentar ajunge la 7 MW/h.

    Temperaturi crescute, producţie realizată

    În ciuda caniculei şi a aerului irespirabil, minerii din cadrul SNLO au înţeles că trebuie să-şi facă datoria privind programul de producţie şi livrare. Pentru această perioadă, prioritatea principală este, conform declaraţiilor date de directorul Florin Gheorghescu de la EC Roşiuţa, verificarea activităţii reductoarelor, încât să nu fie steril pe ele, dar şi a existenţei unei ungeri corespunzătoare la utilaje. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la EC Lupoaia, acolo unde minerii depun mai mult efort fizic până la ora 12, după care odată cu creşterea temperaturilor supraveghează bunul mers al utilajelor. Directorul Sorin Iovan a precizat că este extrem de important pentru mineri să li asigure apă minerală, în perioadele caniculare „producţia lunară este pentru iulie de 300 de mii de tone, avem 160 de mii, realizate deja. Livrările se ridică la aproximativ 300 de mii de tone. Unitatea minieră Lupoaia este pe profit deja”.

    Sucursala Târgu-Jiu a Hidroelectrica: „nu-s probleme de răcire”

    La Sucursala Târgu-Jiu a Hidroelectrica, singura problemă pentru această perioadă o constituie lipsa precipitaţiilor. Directorul general Pantelie Raicu a precizat că „lipsa precipitaţiilor ne afectează ca şi producţie de energie. La şase luni avem mai mult de 50% producţie realizată, este un indicator foarte bun pentru o jumătate de an”. Şi totuşi, conducerea Sucursalei Hidroelectrica este îngrijorată de faptul că acest indicator bun, obţinut nu poate da garanţia că la 12 luni, unitatea se va închide pe producţia de energie planificată. Cât priveşte scăderea debitului Jiului, Raicu a declarat că sucursala nu are probleme cu răcirea, deşi barajul de la Cerna înregistrează o scădere a volumului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: