Liderii de sindicat ce au semnat acordurile cu administraţia CEO speră ca negocierile la contractul colectiv de muncă să se reia cât mai curând. În urma semnării acordului cu administraţia, SME Oltenia a ajuns să numere peste 9500 de membrii, liderii de sindicat accentuând încă o dată faptul că membrii de sindicat care nu sunt mulţumiţi de prevederile acestor negocieri pot apela la instanţa de judecată.
În conferinţa de presă de ieri, liderii organizaţiilor sindicale ce au semnat acordul cu CE Oltenia au prezentat perspectivele avute ca în următoarea perioadă funcţie de sincopele legislative ce s-ar putea soluţiona la nivel Guvernamental, CE Oltenia să aibă posibilitatea de a acorda salariaţilor şi alte facilităţi. Deşi s-au semnat acordurile cu cele zece organizaţii sindicale, liderii susţin că aceste documente sunt unele tranzitorii până la semnarea unui contract colectiv de muncă. Deşi au fost acuzaţi de colegii de pe scena sindicală ca fiind „trădători”, pentru că au semnat acordurile cu administraţia, Căldăruşe susţine că angajaţii, membrii de sindicat, nu puteau fi lăsaţi fără protecţie salarială. „Ne dorim ca acest document să fie tranzitoriu până la negocierea contractului colectiv, practic era singura formă prin care puteam asigura o anumită protecţie salariaţilor pe care-i reprezentăm. Suntem deschişi la negocierea contractului colectiv şi sperăm ca într-o anumită perioadă să ajungem la rezolvarea acestei probleme. Când am semnat acest acord, reprezentam 8000 de oameni, iar acum avem peste 9500 de membri, iar în cea mai scurtă perioadă vom fi peste 80% din cei ce am semnat acest acord”, a explicat liderul SME Oltenia. Acesta a mai spus, în cadrul conferinţei de presă organizate, că există premisele ca în perioada următoare să se acorde mai multe facilitaţi salariaţilor, totul în condiţiile în care se vor rezolva problemele avute de companie pe piaţa de energie.
Nanu: „am cerut sprijin de la Guvern”
Semnarea acestor acorduri a atras şi anumite responsabilităţi pentru liderii de sindicat, în condiţiile în care s-au purtat discuţii şi pe marginea programului de restructurare, totul plecându-se de la externalizări, dar şi de la acordarea de ajutoare pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare. „Legat de programul de restructurare sunt capacităţi ce trebuiesc închise, am purtat discuţii cu reprezentanţii Directoratului şi cu cei care am semnat acordul. Noi ne-am asumat că o să ducem mai departe Complexul Oltenia pentru a exista pe piaţa de energie. Acest program de restructurare prevede plecarea celor de la Berbeşti către Cet Govora şi disponibilizările de la 1 iunie, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, a spus liderul Aurel Nanu Mic. De altfel, s-a explicat încă odată faptul că cei care vor pleca acasă pentru că îndeplinesc condiţiile de pensionare vor beneficia de anumite facilitaţi.
Iovan: „structura de personal, neafectată!”
Deşi informaţiile legate de închiderea grupului 1 de la Termocentrala Craiova au atras nemulţumiri, preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a explicat faptul că sistarea activităţii nu afectează personalul direct productiv. În plus, se pare că din 2012 se discuta de închiderea acestei unităţi energetice. „În ceea ce priveşte închiderea grupului 1 de la Turceni, pot spune că încă din 2012 erau discuţii pe retragerea acestuia din exploatare. A mai fost pornit din când în când, atunci când s-a impus funcţionarea cu cinci grupuri energetice, însă pentru asta a fost nevoie să chemăm oamenii din concediu la serviciu. Noi avem personal pentru funcţionarea a trei grupuri şi jumătate, deci această măsură nu afectează structura de personal”, a explicat Iovan. În următoarea perioadă, sindicatele vor continua demersurile în vederea soluţionării problemelor legislative cu care se confruntă compania, urmând a se organiza noi acţiuni de protest.