spot_img
17.2 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăEconomicNoii acţionari de la CE Oltenia?

    Noii acţionari de la CE Oltenia?

    Autorităţile judeţene şi locale ar putea deveni acţionare la companiile de stat din judeţ. Noul amendament al Executivului reglementează transferul fără plată a unor pachete de acţiuni de la stat la unităţile teritorial administrative. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a declarat că în acest mod se pot crea locuri de muncă.

    Noul amendament al Executivului prin care se va trece la transferul fără plată a unor pachete de acţiuni din proprietatea statului în cea privată a unităţilor administrativ teritoriale nu este o necunoscută pentru preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. În exclusivitate la Acces Tv, acesta a explicat în ce ar consta procedura de preluare a pachetelor de acţiuni. Astfel, raportat la judeţul Gorj, primăriile şi Consiliul Judeţean vor putea deveni acţionari atât la UM Sadu, cât şi la CE Oltenia. Astfel, în cazul uzinei de armament preluarea suprafeţelor de teren ar ajuta Parcul Industrial, la atragerea investitorilor. „Eu consider că acest amendament reprezintă o idee constructivă, ce poate micşorează drumul de la preluarea responsabilităţilor până la menţinerea unor activităţi. Practic ajută la preluarea unor activităţi cărora le dă o altă formă şi fac în aşa fel să nu se piardă. Dacă nu se tărăgăna procedura de cedare a acelor suprafeţe de teren la Parcul Industrial, situaţia era acum alta. Preluarea unor noi pachete de acţiuni, cu noi responsabilităţi nu duce deloc la creşterea puterii”, a explicat Ion Călinoiu.

    Locuri de muncă, în minerit

    O a doua variantă prevede ca primăriile din judeţ, pe raza cărora se desfăşoară activităţi de exploatare să devină acţionare la CE Oltenia, lucru valabil şi pentru Consiliul Judeţean. În acest caz, Călinoiu susţine că ar fi interesat de terenurile exploatate, care odată redate în circuitul agricol ar crea locuri de muncă. „Este clar faptul că este o deschidere spre o colaborare cu autorităţile publice locale, totul în vederea realizării descentralizării. Terenurile care au fost exploatate se transferă sub formă de acţiuni la autorităţile locale. Aceste entităţi au posibilitatea de a atrage fonduri europene, de a crea locuri de muncă, de a face investiţii, şi până la urmă de a atrage investitori”, a declarat Călinoiu, la Acces Tv. Mai mult decât atât, important este faptul că în calitate de noi acţionari, chiar şi minoritari, autorităţile vor fi consultate odată cu luarea deciziilor în companie. La ora actuală, în CE Oltenia, statul român prin Ministerul Economiei deţine 77% din acţiuni, Fondul Proprietatea 21%, iar acţionarii minoritari 3%. La acest amendament al guvernului, o parte din consilierii judeţeni au părut optimişti. Opoziţia a făcut însă comentarii la adresa acestui amendament, susţinând că este o altă cale de îmbogăţire a baronilor locali.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: