spot_img
20.8 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăEconomicO lună de proteste sindicale la Târgu Jiu

  O lună de proteste sindicale la Târgu Jiu

  Primăria Târgu Jiu a aprobat o lună de proteste sindicale în Piața Prefecturii din municipiu. Astfel și săptămâna aceasta sunt programate proteste ale minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Acestea au fost aprobate de către Primăria Târgu Jiu.

  Solicitarea nu a mai venit nominal, din partea unor persoane, ci a fost depusă de către o organizație sindicală. Este vorba de Sindicatul „Energia” de la Termocentrala Rovinari. Protestatarii se strâng în fiecare zi de joi, de la ora 16,00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Se cere aplicarea Legii 197 din 2021 pentru pensionarea minerilor și energeticienilor la vârsta de 52 de ani. Legea nu este aplicată, în momentul de față, de către casele de pensii din țară. Toate au respins cererile venite din partea angajaților din domeniul energetic sau din minerit.

  Prin urmare, sute de persoane au apelat la instanța de judecată. În câteva județe au și avut câștig de cauză. Este vorba de Mehedinți, Iași sau Hunedoara. Recent, o decizie favorabilă chiar a rămas definitivă la Curtea de Apel din Alba Iulia. Astfel, salariatul respectiv, miner în Hunedoara, va fi scos la pensie prin decizia instanței de judecată, în baza Legii 197 din 2021. Casa de Pensii va fi obligată să calculeze pensia, în baza actului normativ respectiv. Între timp, casele de pensii, care nu iau în calcul Legea 197 dinb 2021, țin însă cont de Legea 74 din 2022. Zeci și sute de persoane au beneficiat de decizii de pensionare până în momentul de față sau de recalcularea pensiei, cum este cazul personalului ieșit din activitate.

  Dacă s-ar ține cont de Legea 197, atunci foarte mulți angajați din Complexul Energetic Oltenia s-ar încadra la pensionare. Este vorba de 4.000 de persoane. În baza Legii 74 din 2022, se estimează că se vor pensiona, anul acesta, 1.800 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: