spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicParamentar: Grupurile pe gaze de la CEO nu se vor face în...

    Paramentar: Grupurile pe gaze de la CEO nu se vor face în termenul prevăzut

    Unul dintre parlamentarii de Gorj nu mai crede în noile investiții de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), ca fiind realizabile la termenul anunțat. Claudiu Manta, deputat al PSD Gorj, a declarat că este foarte greu să mai fie respectat vreun termen, indiferent de tipul investiției. Manta oferă ca exemplu întârzierile majore la grupul pe gaze de la Iernut, când vorbește despre viitoarele grupuri pe gaze naturale pe care vrea să le construiască cel mai mare angajator din Oltenia.

    Grupurile pe gaze de la CEO nu se vor face în termenul prevăzut. Aceasta este opinia mea. Nu mai au timp să respecte termenele. Deja se vorbește de o întârziere de un an și jumătate, doi ani. Sunt investiții mari. Vedem ce s-a întâmplat cu grupul pe gaze de la Iernut, care de 8 ani este în curs de finalizare”, a declarat Claudiu Manta.

    Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru construirea alături de ALRO a celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare. Se dorește constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și, respectiv, blocul 8, ambele de 315 MW, pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.

    Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

    Investițiile alături de OMW Petrom și Tinmar vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni(alături de Tinmar). CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Pentru parcurile fotovoltaice termenul de finalizare este anul 2024 și pentru grupurile pe gaze naturale anul 2026. Este greu de crezut că vor putea fi respectate aceste termene.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: