spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăEconomicProcedură amânată la CE Rovinari

    Procedură amânată la CE Rovinari

    Deschiderea ofertelor cu privire la desemnarea companiei ce va construi în parteneriat cu Termocentrala Rovinari, grupul energetic de minim 500 de MW, s-a amânat la solicitarea ofertanţilor. Directorul general al CE Rovinari Tiberiu Trotea a precizat că termenul stabilit pentru luna august, în vederea deschiderii ofertelor a fost prelungit, până la sfârşitul lunii septembrie, în urma solicitărilor venite din partea companiilor interesate.

    Dacă în primă instanţă luna august părea a fi una importantă pentru conducerea CE Rovinari, în sensul că urmau a fi deschise ofertele companiilor interesate de construirea grupului energetic de minim 500 de MW, acum lucrurile au luat o altă întorsătură. În urma solicitărilor venite din partea companiilor interesate de realizarea acestei investiţii, conducerea CE Rovinari a fost nevoită să amâne termenul de deschidere a ofertelor. „Ofertanţii au solicitat prelungirea termenului până la 30 septembrie, pentru definitivarea ofertelor”, a precizat directorul general Tiberiu Trotea. Acesta a mai declarat că după deschiderea ofertelor va avea loc semnarea unui memorandum, ocazie în cadrul căreia se va stabili contribuţia părţilor la realizarea investiţiei. Conducerea CE Rovinari consideră că pentru fiecare MW trebuie investit peste un milion de euro, practic investiţia totală s-ar ridica la aproximativ 700 milioane de euro. Cu tehnologiile moderne, existente pe piaţă la ora actuală, se pare că grupul energetic de minim 500 MW ar putea fi finalizat, ca şi construcţie, în maxim trei ani de zile. În opinia conducerii CE Rovinari, acest nou grup va duce la crearea de noi locuri de muncă, dar şi la o dublare a cererii de cărbune.

    Investitori străini pentru Grupul de 500 MW

    În luna iunie, Complexul Energetic Rovinari a publicat intenţia de constituire a parteneriatului public privat, în vederea construirii grupului de minim 500 MW. Conducerea CE Rovinari a scos atunci la vânzare caietul de sarcini, contra sumei de 2000 lei, atunci fiind stabilit ca până la sfârşitul lunii iulie să aibă loc analiza ofertelor şi alegerea celei mai convenabile, pentru termocentrală. Se pare că la negociere, în cadrul evaluării se va analiza oferta financiară a posibilului investitor, care este capacitatea noului grup, dar şi cât de viabil este proiectul. În ceea ce priveşte aportul Complexului, acesta va pune ulterior la dispoziţia investitorului, terenul, clădirile, linia electrică şi materia primă, cărbunele. Cu încă un grup de minim 500 MW şi alte patru grupuri de 330 MW, producţia de cărbune necesară funcţionării acestor coloşi se va ridica în următorii ani la 15 milioane tone/an, în condiţiile în care acum este de şapte milioane tone/an. Intenţia de construire a unui grup energetic de minim 500 de MW a stârnit interesul investitorilor în domeniu, conducerea Complexului Energetic Rovinari primind cinci scrisori de intenţie de la două companii chineze, una de la o companie japoneză, una de la un consorţiu european şi ultima de la o companie rusă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: