spot_img
15 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăEconomicSindicatele vor să mute protestele la Bruxelles

    Sindicatele vor să mute protestele la Bruxelles

    Protestatarii care au luat ieri, drumul Capitalei într-un marş al disperării s-au înarmat cu răbdare şi determinare, dar susţin că dispun şi de rezistenţă fizică pentru a-şi duce până la capăt acţiunea de salvare a Complexului Energetic Oltenia. În Capitală liderii de sindicat îi vor înmâna preşedintelui şi premierului un Memorandum. Documentul în care sunt expuse problemele Complexului Energetic Oltenia a fost semnat de câteva mii de persoane.

    mineri-mars-fnme

    Până să ajungă, însă, la Bucureşti, sindicaliştii au de parcurs sute de kilometri, însă, acest lucru nu îi sperie. Mircea Gherendi, unul dintre protestatari, declară că este dispus să meargă pe jos chiar şi până la Bruxelles pentru ca minerii şi energeticienii să nu mai fie ignoraţi şi umiliţi de guvernanţi. „Am rezistat şi în greva foamei. Pentru noi acest marş nu este foarte greu. Ne motivează să mergem pe jos până la Bruxelles. Nu poţi să vinzi totul. Nu poţi tu ca politician să laşi oamenii să moară de foame pentru a pune nişte bani în plus în buzunar. Mergem la Bucureşti”, a spus Mircea Gherendi, lider de sindicat. Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie şi iniţiatorul „marşului disperării” susţine că, pe traseu, protestatarii le vor explica cetăţenilor cum sunt păcăliţi privind plata facturii la curent cu acceptul guvernanţilor. „Sperăm ca guvernanţii să îşi dea seama în ultima clipă că acele vorbe frumoase legate de siguranţa Sistemului Energetic Naţional, de mix-ul energetic ar trebui transpuse în fapte. Sperăm ca populaţia să vadă cine le bagă mâna adânc în buzunar. Nu sunt minerii şi energeticienii. Nu este normal ca noi care extragem cărbunele, îl transportăm la termocentrale, îl injectăm în reţea să primim numai 17 bani pe kilowatt oră, în timp ce noi, consumatorul final, plătim 60 de bani pe kilowattul oră. Efectiv pleacă pe sârmă curentul electric şi în rest sunt adaosuri nejustificate. Nu fac nimic pentru preţul final”, a mai spus Dumitru Pârvulescu. Liderul sindical Manu Tomescu speră şi el ca acţiunea de protest să aibă efect asupra deciziilor nefavorabile pe care guvernanţii le-au luat în cazul Complexului Energetic Oltenia. Tomescu susţine că mii de mineri de la CEO au fost trimişi în şomaj tehnic, în timp ce Guvernul a cumpărat energie electrică de la statele vecine pentru Banat şi Transilvania. „Suntem hotărâţi şi determinaţi să venim acasă cu ceva. Sperăm să venim cu veşti bune. Nu este posibil ca Guvernul să importe energie electrică, iar la noi mii de oameni sunt în şomaj tehnic sau vor fi disponibilizaţi”, a declarat Manu Tomescu.

    Vina e împărţită

    De vină pentru situaţia în care a ajuns Complexul Energetic Oltenia au fost şi administraţiile companiei. Cristian Lădaru, preşedintele Sindicatului Liber EMC Roşia, le reproşează directorilor din CEO că şi-au mărit nejustificat salariile, în timp ce minerii şi energeticienii sunt disponibilizaţi pe capete, fără un plan de restructurare. „Conducerea Complexului Energetic Oltenia este o conducere incompetentă, formală. Programul lor de eficientizare se bazează numai reducerea salariilor la angajaţi şi disponibilizarea oamenilor. Vrem ca reducrea să fie la salariile directorilor. Să nu depăşească 5.000 de lei. Primii veniţi să fie primii plecaţi. Să nu mai fie primiţi cei care au plecat cu ordonanţa. Să nu mai fie primiţi înapoi sub nicio formă”, a declarat Cristian Lădaru, preşedintele Sindicatului Liber EMC Roşia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: