spot_img
9.4 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 15, 2024
Altele
    AcasăEducatieIstoria jucăriilor, învățată și experimentată de copii

    Istoria jucăriilor, învățată și experimentată de copii

    Plecând de la tema „Jucăria mea preferată”, copiii care au participat vineri la programul „Vacanță la muzeu” al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au parcurs evoluția jucăriilor, de-a lungul istoriei și au realizat jucării cu propriile lor mâini. De asemenea, au vizitat o parte din expoziția de istorie, au jucat un joc de echipă și au vizionat o poveste animată.

    Copiii au fost surprinși să constate că multe dintre jucăriile actuale sunt aproximativ la fel cu cele care au existat în urmă cu mii de ani, doar că materialele diferă. Astfel, existau și pe timpul dacilor și romanilor soldăței, căluți pe roți, păsări sau fluiere cu diverse forme, doar că în acele vremuri erau din ceramică. Apoi, pe măsură ce civilizația umană a evoluat, jucăriile au început să se diversifice, astfel că lutul a început să fie colorat și smălțuit, pentru ca micile obiecte destinate activităților copiilor să fie cât mai atractive. După ce au aflat despre formele și materialele jucăriilor de altă dată, copiii au putut modela cu mâinile lor jucăria preferată, din lut și pastă modelatoare.

    Sursa foto: www.minac.ro

    Vizita în expoziție a fost la fel de interesantă pentru copii, care au observat cu atenție modul de locuire al omului, de-a lungul a mii de ani. După aceea, au vizionat povestea animată „Cei trei purceluși”. Ei au tras învățăminte despre cât de important este să construiești o casă trainică, ce te poate feri de pericole – precum lupul cel rău din poveste, dar și despre importanța lucrului în echipă.

     

    Despre rezultatele deosebite ale lucrului în echipă, care este foarte important, pentru că în viață, de cele mai multe ori, nu se lucrează individual, ca la școală, au învățat copiii și în timpul unui joc distractiv. Mai întâi, ei s-au grupat în echipe de câte doi, fiecare echipă a primit câte o cariocă și câte o foaie de hârtie și nu au avut voie să vorbească. Apoi, cu mâinile simultan pe cariocă, au trebuit să colaboreze, pentru a trasa, alternativ, liniile ce urmau să compună desenul gândit de fiecare în parte. Cel mai distractiv a fost, la final, când fiecare echipă a trebuit să inventeze pe loc o poveste, care să includă ambele desene.

    Aceste activități sunt create special pentru ca participanții să se relaxeze, să se distreze, dar, în același timp, să afle lucruri interesante, să învețe istoria Gorjului, să-și dezvolte abilitățile și să-și facă noi prieteni. Ele sunt incluse în Programul de Educație Muzeală oferit comunității de Consiliul Județean Gorj prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, iar pe timp de vară se desfășoară sub genericul „Vacanță la muzeu”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!