spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEvenimentStudenţi implicaţi în dosarul fraudei informatice de 100.000 de euro

    Studenţi implicaţi în dosarul fraudei informatice de 100.000 de euro

    Procurorii Biroului DIICOT Gorj au solicitat magistraţilor Tribunalului Gorj emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru o parte din persoanele reţinute azi -noapte, în dosarul privind infracţiunile informatice. Victime ale acestor infracţiuni sunt cetăţenii străini, prejudiciul produs ridicându-se la aproximativ 100.000 de euro.

    Miercuri dimineaţă, 19 percheziţii domiciliare au efectuat procurorii DIICOT, Biroul Gorj, în urma cărora 13 persoane au fost audiate la sediul instituţiei. În timp ce pentru cinci tineri s-a dispus măsura controlului judiciar, şase au fost reţinuţi, iar două persoane au avut calitatea de martori. Anchetatorii solicită eliberarea mandatelor de arestare preventivă. „În legătură cu faptele săvârşite, ca modalitate de justificare este adus faptul că s-a dorit obţinerea unor câştiguri materiale. O să continuăm cercetările pentru că avem indicii cu privire la faptul că avem de-a face cu o grupare infracţională mai mare. Procedura folosită reprezintă o modalitate ca tinerii în cauză să facă rost de venituri, prin sustragerea datelor de pe conturile bancare sau de pe carduri, după care se trecea la efectuarea de cumpărături de sumele respective. Ca modalitate de operare, cei în cauză obţineau datele şi pentru a verifica dacă existau bani în cont făceau o donaţie de 5-10 euro sau dolari, la o societate caritabilă din Europa sau de pe alte continente. Cu această ocazie, observau dacă sunt bani în cont, iar în caz afirmativ, treceau la efectuarea de cumpărături”, au explicat anchetatorii.

    Absolvenţi de liceu, implicaţi

    În general suspecţii sunt tineri, cu vârste de până la 30 de ani, dar şi studenţi, respectiv absolvenţi de liceu, cum sunt adolescenţii cercetaţi din Motru. „Una din persoanele reţinute este recidivist, fiind cercetat pentru acelaşi gen de infracţiuni. Persoanele cercetate în acest dosar sunt în general tineri, care s-au cunoscut pe internet şi în mediul virtual. Unii sunt studenţi, alţii cu mai puţine clase, însă lucrând pe calculator au descoperit metodele de a obţine bani. Din Gorj, sunt vreo 6-7 persoane, restul din Mehedinţi, Timişoara, Constanţa, Bucureşti. Din Gorj, avem absolvenţi de liceu, din Motru”, au mai explicat anchetatorii. Persoanele în cauză, prin metode specifice, au obţinut date bancare, respectiv conturi de credite cu datele aferente, şi pe care le-au utilizat la efectuarea de cumpărături online. În urma acestor tranzacţii au fost obţinute beneficii materiale, prin înşelarea mai multor persoane fizice şi juridice străine. Anchetatorii au arătat că prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 100.000 de euro, două companii străine constituindu-se părţi civile. Această grupare infracţională se pare că acţiona de mai bine de un an de zile, fiind prejudiciaţi, după cum au declarat anchetatorii, cetăţeni străini din Italia, Germania, Franţa şi SUA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: