Weekendul trecut a fost unul de foc pentru pompierii gorjeni. În perioada 01 – 04 aprilie 2016, echipajele I.S.U. Gorj au fost solicitate şi au intervenit la 27 solicitări, din acestea, 18 au fost intervenţii ale echipajelor SMURD, 7 incendii, o intervenție pentru asigurare măsuri specifice şi o intervenție de asanare a teritoriului de muniții neexplodate.
Grenadă defensivă descoperită la Urdari
Urmare a unei solicitări primite prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, echipa pirotehnică a Detașamentului de Pompieri Târgu-Jiu s-a deplasat în comuna Urdari, sat Urdari, pentru asanarea teritoriului de muniții rămase neexplodate. A fost cercetat, ridicat, transportat și depozitat în vederea distrugerii ulterioare un corp de grenadă defensivă, fără focos. Aceasta este a doua intervenţie a echipei pirotehnice în mai puțin de o săptămână, și a doua în anul 2016.
18 hectare de vegetaţie uscată cuprinse de flăcări
Cinci incendii au izbucnit în această perioadă în mai multe localităţi din Gorj, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a stinge flăcările. Incendiile de vegetaţie uscată au avut loc în municipiul Târgu-Jiu, oraşele Bumbeşti-Jiu şi Tismana comunele Brănești şi Văgiuleşti. Au ars aproximativ 18 hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş, proprietate a cetăţenilor zonele respective.
Reprezentanţii ISU Gorj reamintesc faptul că activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Totodată, incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.
Cetăţenii care nu respectă regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, riscă amenzi de câteva sute de lei.