spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesManţog, de la fapte de corupţie la Codul Penal

    Manţog, de la fapte de corupţie la Codul Penal

    Dosarul în care fostul director general al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), Ion Vulpe şi directorul economic de la CE Turceni, Ionel Manţog, sunt judecaţi de către magistraţii Tribunalului Sibiu, devine tot mai complicat de la un termen la altul. La termenul din 25 februarie, a fost depusă practica judiciară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind fapte similare şi acelaşi mod de operare. Astfel, magistraţii sunt puşi în situaţia de a stabili dacă cei doi inculpaţi vor mai fi judecaţi pentru fapte de corupţie prevăzute de o lege specială sau infracţiuni prevăzute de Codul Penal.

    Reprezentanţii Tribunalului Sibiu au precizat că „inculpatul prin avocatul Nicolae Baier a cerut schimbarea încadrării juridice a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de Legea 78/2000, în art.248 din Codul Penal şi pentru fals în declaraţii, infracţiune prevăzută de art.17 din Legea 78/2000, la art. 290 Codul Penal”. Magistraţii Tribunalului Sibiu au declarat că şi inculpatul Ionel Manţog ar fi cerut această schimbare. „Şi dânsul a cerut să fie schimbată încadrarea pe legea specială. Practica judiciară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţându-se definitiv pe astfel de cazuri similare, prin înlăturarea legii speciale. Practica judiciară de la Curţile de Appel, pe astfel de cazuri este neunitară. Important este că încadrarea juridică a faptei să fie corectă”, susţin reprezentanţii abilitaţi, din cadrul Tribunalului Sibiu.

    Aceeaşi faptă, altă pedeapsă

    Contactat telefonic, Ionel Manţog a declarat că : „nu noi am cerut ca infracţiunile să fie trimise de la legea specială la Codul Penal. Eu am depus ce a cerut instanţa. Judecătorul a cerut să se pronunţe, să nu se mai judece pe fapte de corupţie ci pe infracţiuni din Codul Penal”. Reprezentanţii Tribunalului Sibiu au mai declarat că s-a acordat termen pentru pregătirea apărării, acelaşi lucru fiind cerut şi de către avocatul inculpatului, Ion Vulpe. Specialiştii în domeniu susţin că interesul unei persoane acuzate de fapte de corupţie să obţină schimbarea încadrării juridice este foarte mare. „În primul rând pedepsele pentru infracţiunile de corupţie sunt mai aspre decât cele prevăzute în dreptul comun, Codul Penal. În al doilea rând, proiectul de modificare a Codul Penal priveşte o reducere a pedepselor, în funcţie de prejudiciu, pedepsele fiind mai mici. Atâta timp cât pedeapsa este mai mică se poate da o condamnare cu suspendare”, susţine un magistrate gorjean. Un alt magistrat este de părere că „este o mare diferenţă. Infracţiunile de corupţie sunt grav pedepsite. Condamnarea depinde de o calitatea specială a unor persoane. În Codul Penal, pedeapsa dată este mai uşoară, se pot da sancţiuni alternative şi chiar suspendarea. La Legea 78 /2000 tratamentul sancţionator este mai sever”.

    Urmează pledoaria avocaţilor

    Dacă pe 14 martie, avocaţii îşi vor prezenta pledoaria legată de schimbarea încadrării juridice, rămâne ca ulterior acestei date Tribunalul Sibiu să se pronunţe referitor la schimbarea încadrării juridice la care s-a sesizat din oficiu dar şi care a fost cerută de avocatul lui Ionel Manţog. Atât Vulpe cât şi Manţog au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul strămutaţilor de lux, pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de Legea 78/ 2000, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În ceea cel priveşte pe Ion Vulpe, acesta a fost trimis in judecată pentru infracţiuni asemănătoare, la care se adaugă şi cea de luare de mită. Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, inculpaţii Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu-Jiu. Potrivit rechizitoriului, în felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 ROL, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: