spot_img
Altele
    AcasăHeadlinesPantofi de damă pentru export, confecţionaţi de deţinuţii de la Târgu-Jiu

    Pantofi de damă pentru export, confecţionaţi de deţinuţii de la Târgu-Jiu

    Deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Jiu lucrează de zor, în această perioadă, pantofi de damă. În fiecare lună au de cusut numai puţin de 15.000 de perechi, ce vor ajunge în picioarele doamnelor sau domnişoarelor de peste hotare. Un singur deţinut are o normă de 23 de saci de perechi cu pantofi pentru dame, la care primeşte o reducere de şapte zile din pedeapsă.

    Domnul din fotografii este cel mai priceput dintre cei 80 de deţinuţi care lucrează la secţia pantofi. Acum are în lucru pantofi pentru dame. Se lucrează relativ greu, spune personajul, dar a căpătat îndemânare de-a lungul timpului. Afară nu a lucrat niciodată în acest domeniu, dar nu-i pare rău că s-a deprins cu această meserie, mai ales dacă îl ţine departe de amintirile din afara Penitenciarului: „Nu am lucrat niciodată la confecţionarea pantofilor, însă m-am deprins cu această meserie aici, după gratii unde îmi ispăşesc pedeapsa pentru ucidere din culpă, în urma unui accident de circulaţie. Când ajungi aici, dorul de casă îţi dă gânduri negre pe care vrei să le alungi şi cauţi să faci orice numai să treacă timpul mai uşor. Eu am ales să confecţionez pantofi şi a început să-mi placă. Îmi petrec timpul în secţia de confecţionat pantofi şi aşa nu mă mai gândesc mereu acasă şi timpul parcă zboară. Să confecţionez pantofi nu este aşa de greu acum, la început a fost foarte greu, dar cu timpul am învăţat să mânuiesc acul de cusut mult mai bine. Sunt modele care se lucrează foarte greu, dar şi modele care merg mult mai uşor. Acum de exemplu lucrăm pantofi de damă. De fapt noi coasem faţa de la tălpile pantofului, practic îl asamblăm. Găurile vin date deja şi noi trebuie să le urmărim şi să introducem acul prin ele, fără să ne abatem. La 23 de saci primim şapte zile de reducere la pedeapsă”, a povestit Vasile Valentin, unul dintre cei mai iscusiţi deţinuţi de la secţia pantofi.

    Practică orice activitate pentru a uita unde sunt

    Pedepsele pe care le au de ispăşit îi determină pe cei aflaţi în spatele gratiilor să îmbrăţişeze orice meserie care să le distragă atenţia de la lipsa şi dorul de familii. Alte patru persoane aflate în detenţie pentru diferite fapte au găsit de lucru în diverse domenii. Chiar dacă afară era administratorul unei firme, acum spală rufele colegilor săi de celulă. „Afară eram administrator al unei firme şi sunt aici pentru evaziune fiscală. Nu am spălat niciodată rufe, dar aici am învăţat să fac şi asta. Spălăm cam 250 sau chiar 300 de kilograme de rufe pe zi. Şi să calc rufe am învăţat, pentru că lucrând aici la spălătorie înveţi să faci de toate. Când voi ieşi nu cred că am să mai spăl vreodată rufele familiei mele”, a spus glumind Ion Popescu, reţinut pentru evaziune fiscală. Altul este responsabil cu agentul termic în unitatea de detenţie. Acesta are grijă ca deţinuţii să primească apă caldă, dar şi căldura de care au nevoie: „Eu şi înainte am lucrat la centrală şi mă pricep. Şi aici fac acelaşi lucru, practic îmi menţin antrenamentul în această meserie. Am grijă să dau căldura necesară, apa caldă, dar şi aburul de care este nevoie acolo unde trebuie”, a spus Ion Florea. Meseria de zidar îi prinde pe toţi cei care vor să scape de plictiseală. Este şi cazul unui alt deţinut care zugrăveşte celulele închisorii, doar ca să treacă timpul mai repede: „Eu sunt aici pentru mai multe infracţiuni de sechestrare de persoane, viol, pentru că am o pedeapsă mare de ispăşit. Am lucrat şi afară tot în construcţii în particular, şi aici zugrăvesc în prezent camerele de detenţie. Când am să fiu un om liber nu-mi doresc decât să-mi găsesc un loc de muncă”, a spus Dumitru Tănase, deţinutul hotărât să se cuminţească. Penitenciarul Târgu-Jiu are încheiat un contract cu o firmă din Lugoj de la care primeşte comenzile pentru pantofii ce sunt confecţionaţi în detenţie. „Avem în momentul de faţă un contract încheiat cu o firmă din Lugoj, de la care primi comenzi pentru pantofi. În momentul de faţă lucrăm la pantofi de damă, dar avem şi comenzi pentru bărbaţi. Facem un plan lunar de 15.000 de perechi de pantofi ce ajung la firma respectivă şi de acolo nu ştim încotro sunt direcţionaţi. Pentru munca pe care o prestează ei primesc şi recompense. În general primesc zile câştig, puncte credite care prin acumulare se transformă în recompense, la muncile cu plată beneficiază şi de bani, iar la alte activităţi beneficiază de reduceri”, a declarat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu. La Bursa Locurilor de Muncă, organizată vineri la Casa de Cultură, au fost prezenţi 14 deţinuţi care au încercat să-şi găsească un loc de muncă. Din păcate nici unul nu a avut sorţi de izbândă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: