spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesRubeola face ravagii în Gorj

    Rubeola face ravagii în Gorj

    Unitățile școlare din județul Gorj ridică problema absenteismului, în această perioadă. Cauzele, se pare, nu sunt legate numai de condițiile meteorologice, ci și de apariția rubeolei. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Gorj, în această perioadă, la nivelul județului se înregistrează aproximativ 100 de cazuri, nepunându-se problema unei epidemii, așa cum s-a întâmplat în alte județe din țară. Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu a fost luată cu asalt de adolescenţi, care au contactat o boală transmisibilă cunoscută sub denumirea de rubeolă.

    Rubeola dă de cap elevilor în această perioadă, dar și părinților, care trebuie să stea permanent lângă copiii lor, pentru a monitoriza evoluția bolii. Dacă în alte județe, ritmul de „infectare” cu această boală este alert, în Gorj sunt înregistrate aproximativ 100 de cazuri. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj nu se pune problema unei epidemii. „La nivelul județului Gorj avem până în prezent aproximativ 100 de cazuri de rubeolă, practic sunt cazuri înregistrate în unitățile școlare, avem cazuri înregistrate la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, cam în toate școlile din municipiul Târgu-Jiu. Nu sunt foarte multe cazuri, nu se poate pune problema unei epidemii, sau a unui focar foarte mare de rubeolă, este o boală a copilăriei care apare în acest sezon, dar dacă apar cazuri. Rugămintea noastră este de a se adresa medicului specialist la boli infecțioase, pentru a putea să fie tratați, izolare la domiciliu sau în Secția de Boli Infecțioase, depinde cum se simte copilul și anunțarea medicului de familie pentru a putea lua măsurile necesar, dar și a medicului din unitățile de învățământ”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Rubeola este o boală de sezon şi se răspândeşte cu rapiditate, o spun medicii specialişti, care vin şi cu recomandări, dar și cu confirmarea datelor. „Peste o sută de cazuri s-au prezentat la ambulatoriul Secţiei Infecţioase, prezentând simptomele rubeolei. Dintre aceste cazuri, 69 au fost confirmate de Institutul din Bucureşti. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul adolescenţilor. Recomandăm celor care prezintă primele simptome ale rubeolei să se prezinte la medicul de familie sau la secţia infecţioase pentru confirmarea diagnosticului şi prelevarea analizelor de sânge. De asemenea, bolnavii trebuie să stea izolaţi şi să nu intre în contact cu alte persoane pentru a nu transmite virusul mai departe”, a declarat medicul Luminiţa Manea, din cadrul Secţiei Infecţioase. În spitale s-au luat măsuri de precauţie, astfel că aparţinătorii pacienţilor internaţi nu mai au voie să intre în secţii decât cu halat. Rubeola este o boală care se transmite pe calea aerului foarte rapid.

    Absenteism de 10-15% la nivelul Gorjului

    Absenteismul din ultima perioadă a fost monitorizat și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj și se pare, în cursul zilei de ieri se înregistra o rată a absenteismului de 10-15 %. „Avem ceva probleme din acest punct de vedere, este vorba de cazuri de rubeolă, rujeolă, varicelă, nu știu amploarea, nu sunt de specialitate, dar există situații. Se punea la un moment dat în discuție că trebuie decretată epidemia, nu ne hazardăm în astfel de afirmații, cei mai în măsură care pot să spună acest lucru sunt medicii, dar există cazuri de boli contagioase. Ieri la primele ore ale dimineții am făcut o monitorizare, era absenteism cam de 10-15%, din diverse cauze, nu numai din cauza bolii, în aceste absenteisme fiind incluse și școlile care nu și-au desfășurat activitatea din cauza căderilor abundente de zăpadă. Nu este chiar îngrijorător”, a spus Iustin Paralescu, inspectorul general al ISJ Gorj. La nivelul țării, Ministerul Sănătăţii a semnalat peste 3.700 de cazuri de rubeolă şi aproape 4.200 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la sfârşitul lunii ianuarie în Bucureşti şi peste 30 de judeţe, cele mai afectate fiind Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Maramureş, Timiş, Satu Mare şi Arad.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: