spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesUn gorjean, singurul colecţionar de săgeţi din România

    Un gorjean, singurul colecţionar de săgeţi din România

    Este şeful salvamontiştilor gorjeni de o bună perioadă de timp, dar are şi hobby-uri la care nu renunţă. Şi-a transformat locuinţa într-un adevărat muzeu, dar piesa de rezistenţă o constituie colecţia de vârfuri de săgeţi din cele mai vechi timpuri.

    Obiecte vechi de trei mii de ani

    Sabin Cornoiu poate fi considerat singurul colecţionar din ţară de vârfuri de săgeţi. Colecţia este formată din aproape 200 de vârfuri de săgeţi vechi de peste 2.500 de ani. A început cu mulţi ani în urmă să adune vârfurile de săgeţi din epoca de piatră şi a ajuns să aibă acum în colecţie şi vârfuri din epoca medievală. „Am o colecţie de aproape 200 de vârfuri de săgeţi, care erau folosite în epoca de piatră, dar am şi din epoca medievală. Sunt vârfuri de săgeţi din piatră, vechi de aproape 3.000 de ani, iar cea mai nouă în colecţie are cam 800 de ani. Am în colecţie piese care au 3.000 de ani şi sunt foarte valoroase din punct de vedere istoric”, povesteşte Sabin Cornoiu, colecţionar împătimit. Obiectele foarte vechi le adună din toată Europa, dar se descurcă mai greu, deoarece în ţară nu sunt foarte mulţi care au o asemenea colecţie. „De mic aveam această pasiune de a colecţiona diverse obiecte. Mai târziu am intrat în posesia unor astfel de săgeţi şi am fost impresionat de vechimea lor. De istoria lor, practic şi, de aici am început să mă axez pe aşa ceva. Aşa că am ajuns astăzi să am cele aproape 200 de vârfuri de săgeţi, care au o valoarea istorică foarte mare”, a dezvăluit şeful salvamontiştilor gorjeni.

    Un vârf de săgeată poate ajunge la câteva sute de euro

    Colecţia sa ce poate fi adunată într-o cutie de mărime mai mică, ajunge să valoreze şi câteva mii de euro. Şi asta pentru că un singur exponat poate fi cumpărat cu câteva sute de euro. „Un vârf de săgeată vechi de câteva mii de ani poate ajunge să fie vândut cu câteva sute de euro, dar pot fi şi vândute cu doar câteva zeci euro, depinde cum le găseşti să le cumperi. Eu mă descurc mai greoi în procurarea acestora, pentru că luând legătura cu colecţionari din ţară am realizat că sunt singurul din România, care are o asemenea colecţie. Mai rar găsesc la noi în ţară oameni care să aibă vârfuri de săgeţi şi să le şi vândă. În general, eu le adun din toată Europa, vârfuri folosite la noi în ţară de popoare care au trecut prin ţara noastră”, a mai adăugat Sabin Cornoiu. Toate colecţiile preţioase, istoric vorbind, vor putea fi admirate în viitor, fie în Muzeul Judeţean Gorj, fie la Teleşti, unde acesta intenţionează să-şi deschidă propriul muzeu.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: