spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesVezi aici cum arăta copilul Horaţiu Mălăele!

    Vezi aici cum arăta copilul Horaţiu Mălăele!

    Gorjeanul Horaţiu Mălăele este mai mult decât mândru de originile sale. Demonstrează acest lucru ori de câte ori are ocazia şi spune despre Târgu-Jiu că este un oraş mai mult decât binecuvântat de Dumnezeu. Colegii omului Horaţiu Mălăele îşi aduc aminte cu drag de copilul acela cu ochelari, cel care era mai mult decât talentat la desen şi care impresiona profesorii cu timiditatea debordantă. Masca aceasta însă, ascundea un talent care mai târziu avea să ducă România pe culmile gloriei. Impact în Gorj a intrat în posesia unei fotografii care îl întruchipează pe copilul Horaţiu Mălăele, pe atunci elev în Clasa a V-a la Şcoala Generală Nr.3 din municipiul Târgu-Jiu.

    Despre Horaţiu Mălăele se poate vorbi o eternitate pentru că personalitatea lui naşte zi de zi talente uimitoare, talente care au dus Gorjul pe lista locurilor unde s-au născut genii. Acest lucru este recunoscut şi de colegii maestrului Horaţiu Mălăele, care îşi aduc aminte cu drag de copilul acela cu ochelari, mai mult decât timid, talentat peste măsură la desen, care visa dintr-o bancă prăfuită că va ajunge un om mare. Şi a ajuns…Tot aceşti colegi ne-au „dăruit” o fotografie cu marele maestru, care îl înfăţişează aproape neschimbat, elev în clasa a V-a la Şcoala Generală Nr.3 din municipiul Târgu-Jiu. Într-un interviu acordat publicaţiei gorjene Viaţa în Gorj, marele maestru vorbea cu drag despre începuturi şi despre şcoala din Târgu-Jiu, „o şcoală frumoasă şi înălţătoare”. „La şcoala generala Nr.3, o şcoală frumoasă şi înălţătoare, am întâlnit un director generos şi bun, Dl Micu, şi nu numai… Aici am ajuns în clasa a II-a, venind de la o alta şcoală, unde primisem singurul premiul II, când toată lumea luase premiul I, pentru ca desenam foarte prost. Aici am dat de învăţătorul sufletului meu, Nicu Gherghe, care m-a învăţat să desenez. Datorită sus-pomeniţilor sunt ceea ce sunt, bun sau rău”, a spus Horaţiu Mălăele în interviu acordat.

    Horaţiu Mălăele: Păstrez legătura cu foarte mulţi colegi

    Tot în acel interviu vorbeşte şi despre Liceul „Tudor Vladimirescu”, liceul pe care l-a urmat şi de care îl leagă atâtea şi atâtea amintiri frumoase. „Păstrez legătura cu foarte mulţi colegi şi merg cu mare drag la întâlnirile cu ei. Viaţa la liceu a fost fantastică. Atunci m-am născut. Acceptând sau refuzând propunerile învăţătorilor mei. Refuzul ăsta a fost consemnat şi în exmatriculările mele, extrem de multe şi bine numărate. A fost uimitor pentru că aici am întâlnit oameni noi, pentru că am avut şi profesori buni, profesori deştepţi, pentru că am avut şi profesori mai puţin deştepţi, pentru că n-am avut profesori, avându-i. Atunci mi-am dat seama că rostul meu s-ar putea să nu fie într-un sistem impus, într-un sistem cartezian, într-un sistem al umilinţei, cum încă se mai practica în momentul acela, ci alături sau aiurea. A fost momentul revelaţiei, al naşterii mele. Aşa cum spuneam mai la deal, în sistemul ăsta existau, totuşi, nişte oameni care vedeau altfel viaţa, nişte oameni mândri, nişte oameni deştepti, nişte oameni curaţi. Unul dintre ei a fost şi este diriginta mea, Doamna Felicia Iliescu, pe care am să o pomenesc de câte ori va fi cazul, pentru că niciodată, în acel sistem uleios, greoi şi de multe ori imposibil, nu aş fi putut înota fără ajutorul acestei femei. Ea fost zâna mea bună şi omul care a bănuit că aş putea face altceva decât doreau, cu ajutorul unui rigid-program pedagogic, ceilalţi profesori de la mine”, a spus pentru viataingorj.ro.

    Operele lui Brâncuşi, un bulgăre de aur

    Şi cum subiectul Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuşi” este un subiect amplu dezbătut zilele acestea şi Horaţiu Mălăele a vorbit într-un interviu despre „bulgărele de aur” de la Târgu-Jiu. „Este special şi va fi şi mai special, în momentul când şi locuitorii lui, şi Ministerul Culturii şi nu mai ştiu cine îşi vor da seama că, totuşi, că e un bulgăre de aur acolo. Vorbim de Brâncuşi şi de opera lui de-acolo…Am fost la Auvers-sur-Oise, unde a murit Van Gogh şi orice loc de-acolo este amprentat de Van Gogh. Toţi vând nimicuri, feti¬şiu¬ri, fotografii cu Van Gogh. Toţi trăiesc numai din chestia asta, toţi. Nu merge nici unul dintre ei la baza tubulară cum merg cei din Târgu-Jiu, să muncească pe rupte, ca să aducă bani acasă. Acolo, toţi au pus bariere, l-au declarat oraş istoric şi cu asta, basta! Hobiţa va ajunge loc de pelerinaj dar nenorocirea este că se va ajunge, poate, în urma trecerii noastre”, a spus Horaţiu Mălăele pentru jurnalul.ro. Actorul Horaţiu Mălăele a primit, la sfârşitul lui decembrie 2012, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală şi a ţinut să recite un catren compus de el cu ocazia acestui eveniment, la care au participat, printre alţii, Meda Victor, Tudor Chirilă şi George Mihăiţă. La sfârşitul anului 2007, într-un cadru festiv Primăria Târgu-Jiu i-a atribuit maestrului titlul de cetăţean de onoare al municipiului. Maestrul recunoaşte că s-ar întoarce la Târgu-Jiu oricând, în acest oraş „poematic şi monahal”, dar din păcate „viaţa a făcut să mă întorc acolo foarte rar, şi aproape inexplicabil”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: