spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăNationalAPIA: Termen limită pentru cererile de ajutor de stat în sectorul creșterii...

    APIA: Termen limită pentru cererile de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va primi, până la 31 iulie 2023, cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. Aceste cereri trebuie avizate de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

    Potrivit unui comunicat al APIA, cererile trebuie depuse la centrele județene APIA sau la centrul din Municipiul București, în funcție de locația sediului social al solicitantului.

    Conform Ordonanței de Urgență nr. 61/2023 privind ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 602/30.06.2023, valorile maxime ale ajutoarelor de stat sunt calculate pentru perioada menționată în felul următor: 30 lei/cap pentru serviciile de întocmire și menținere a registrelor genealogice pentru animalele din speciile taurine, bubaline și ecvine; 17,5 lei/cap pentru animalele din speciile ovine și caprine; 50 lei/cap pentru animalele din speciile porcine. Pentru serviciile de determinare a calității genetice a raselor de animale, sumele sunt: 70 lei/cap pentru testarea performanțelor producției de lapte și 30 lei/cap pentru controlul producției de carne pentru animalele din speciile taurine și bubaline; 17,5 lei/cap pentru testarea performanțelor producției de lapte, 17,5 lei/cap pentru producția de carne, 15 lei/cap pentru producția de lână în cazul raselor cu lână fină și 18 lei/cap pentru producția de piei în cazul animalelor din speciile ovine și caprine.

    Documente necesare

    Cererea inițială anuală pentru serviciile de întocmire și menținere a registrelor genealogice trebuie însoțită de următoarele documente: copie a certificatului de înregistrare fiscală (CUI/CIF), care să ateste că solicitantul este o persoană juridică; acreditarea solicitantului pentru prestarea serviciului de întocmire și menținere a registrelor genealogice, sau recunoașterea acestuia ca societate de ameliorare în vederea desfășurării unui program de ameliorare cu animale de rasă pură înscrise în registrele genealogice conduse sau înființate de aceasta, precum și decizia de aprobare a programului/programelor de ameliorare la rasa/rasele pentru care se solicită ajutorul de stat, emisă de ANZ; lista microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire și menținere a registrelor genealogice, avizată de ANZ, care va include denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP (după caz), codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la APIA, numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator și beneficiar, precum și numărul și rasa animalelor care fac obiectul serviciilor, numărul de angajați și cifra de afaceri. În cazul întreprinderilor nou-înființate, se va menționa explicit acest aspect. De asemenea, trebuie furnizată o copie a contractului între deținătorul registrelor genealogice și prestatorul serviciului de determinare a calității genetice a raselor de animale, sau, în cazul în care partea terță desemnată în programul de ameliorare este altă entitate decât deținătorul registrelor genealogice, trebuie prezentată o adeverință eliberată de ANZ care să ateste contribuția părților la realizarea obiectivelor programului de ameliorare. Lista activităților și tarifele aferente pentru anul în curs trebuie să fie avizate de ANZ. Pentru beneficiarii persoane fizice, trebuie furnizată o copie a certificatului de producător. De asemenea, trebuie completată o declarație pe propria răspundere, care să indice dacă beneficiarul are sau nu dreptul de deducere a TVA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: