Fierăstrăul circular este cel mai bun pentru a face tăieturi drepte în lemn. Puteți realiza linii drepte și cu un fierăstrău pendular sau un fierăstrău sabie, dar precizia nu este aceeași. Chiar dacă tai cu cadru, la acestea, lama este ”în aer”, iar perpendicularitatea este compromisă, mai ales când vine vorba despre bucăți de lemn mai groase sau mai tari. Mai mult de atât, lama țeapănă, utilizarea carburii de wolfram la vârful zimților și viteza cu care un fierăstrău circular se rotește îți vor permite să obții tăieturi aproape de perfecție. Dacă ești în căutarea celui mai bun fierăstrău circular pentru lemn, iată mai jos la ce să fii atent.
Ce aspecte ar trebui să luați în considerare atunci când alegeți un ferăstrău circular de mână?
Cablu sau baterie: ferăstraie circulare fără fir sunt mai scumpe, dar vă permit să lucrați în locuri fără acces la curent electric și într-un mod mai confortabil și eficient, fără a fi limitat de lungimea cablului. Cu toate acestea, puterea sa este de obicei mai limitată, iar durata de viață utilă a bateriei este limitată. În cazul ferăstrăului circular fără fir, cele mai bune sunt cele cu baterii cu litiu și motoare electrice fără perii de carbon.
Calitatea materialelor: baza de aluminiu sau magneziu este mai bună și mai ușoară decât tablă vopsită. Plasticul carcasei poate fi de o calitate mai bună sau mai proastă și poate avea sau nu armături metalice în cele mai slabe puncte.
Diametrul discului: determină, parțial, adâncimea de tăiere, adică grosimea maximă a materialului de tăiat.
Diametrul mandrinei: dacă doriți să utilizați lama unui ferăstrău de masă sau ferăstrău de tăiere în ferăstrăul circular, ar trebui să verificați dacă gabaritul arborelui care îl susține este același sau să folosiți un manșon adaptor, atunci când este posibil.
Dinți de disc: cu cât sunt mai mulți dinți, cu atât finisajul este mai bun. Cu toate acestea, mai mulți dinți înseamnă, de asemenea, un consum mai mare de energie electrică. De asemenea, puterea ferăstrăului trebuie să se potrivească cu dinții lamei, altfel nu o veți putea muta eficient (mai ales atunci când tăiați lemnul tare). În general, mărcile montează un disc universal, dar mulți utilizatori îl schimbă imediat ce găsesc oportunitatea.
Mâner ergonomic: esențial pentru funcționarea pe termen lung a ferăstrăului circular fără oboseală. Mai bine dacă este acoperit cu cauciuc.
Ghidaj auxiliar: cele mai bune mărci de ferăstraie circulare oferă ca accesoriu un ghidaj metalic cu o canelură peste care alunecă ferăstrăul (cu mare precizie). Aceste ghiduri sunt foarte utile, deși nu sunt ieftine. De asemenea, puteți face fără achiziționarea acestuia și să vă creați propriul ghid, lucru pe care aproape toți tâmplarii de mânăși ajung să îl facă.
Înclinarea patinelor: aproape toate modelele de fierăstrău circular portabil pot tăia la un unghi de 45 °. Cele mai bune ferăstraie circulare pot ajunge până la 60 de grade.
Servietă: cele mai ieftine ferăstraie nu au servietă de plastic, ci vin în schimb într-o cutie de carton. Cele DIY, când sunt mediocre, au o cutie de plastic dar mică și nu foarte rezistentă. Cele mai bune ferăstraie au o cutie largă și robustă. În plus, mărcile profesionale oferă cutii stivuibile și interconectabile pentru a produce turnuri de atelier, stive de cutii cu roți care sunt ușor de transportat. De exemplu, Bosch oferă L-Boxx, DeWALT T-Stak și Festool containerele Systainers. Este important să aveți o servietă bună: vă va economisi timp depozitând ferăstrăul circular (și vă va menține ferăstrăul nou-nouț în stare bună).
Brand: Cele mai bune mărci de ferăstraie circulare de pe piață sunt Festool, Virutex, Makita, Bosch Professional, DeWALT, Hitachi, Hilti și Metabo. Pentru DIYers, Black + Decker, Ryobi, Worx, Bosch Green sau Einhell oferă ferăstraie circulare mai ieftine, cu o bună valoare pentru bani.
Nivel de zgomot: nu toate ferăstraie electrice emit aceiași decibeli. Căutați unul liniștit pentru a evita problemele cu vecinii.
Greutate: ferăstraie ușoare sunt mai ușor de manevrat. Pentru a face acest lucru, cele mai bune mărci de ferăstraie circulare utilizează magneziu în părți ale carcasei lor.
(P)