spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăPoliticObiectivele USL pentru alegerile din decembrie

    Obiectivele USL pentru alegerile din decembrie

    6 Luni de Rezultate Pozitive

    Victor Ponta și coaliția politică pe care o conduce intenționează să se distanțeze serios de politicile publice negândite și disfuncționale adoptate de guvernul anterior. Primul pas este înțelegerea că austeritatea fără un plan, care încearcă doar calmarea piețelor nu face decât să perpetueaze sărăcia, inegalitățile sociale și șomajul. USL se angajează la o abordare ambițioasă și dinamică de dezvoltare economică, crearea de slujbe și protecție socială inteligentă. Noul guvern, într-un an cu creștere economică de cel puțin 1,5% și un deficit bugetar de 2,2% care poate fi redus și mai mult, are aceste obiective la îndemână. Cabinetul Ponta s-a concentrat pe stoparea imediată a măsurilor nejustificate și uneori ilegale de austeritate și a pus un pe lupta statului împotriva evaziunii fiscale și a corupției. Aceste inițiative au întărit încrederea finanțatorilor externi în România (FMI și Banca Mondială).
    Măsurile bugetare asociate acestui plan se bazează în principal pe o economie de consum voluntar, investiții, echitate socială și o abordare severă a deficitelor bugetare. Principalele astfel de măsuri sunt:
    – Creșterea salariului minim; împreună cu o scădere a contribuțiilor sociale (-5%);
    – Scăderi de taxe pentru cei mai vulnerabili cetățeni;
    – Scăderi de taxe pentru IMM-uri;
    – Simplificarea legislației asociate cu crearea și dezvoltarea IMM-urilor;
    Pentru a se asigura că aceste idei sunt aplicate, guvernul Ponta intenționează să creeze un Plan Național de Răspundere și un Comitet de Supraveghere Bugetară Transparentă.

    POLITICI PUBLICE ÎN AGRICULTURĂ: PRIORITATE/MODERN/ORGANIC/SLUJBE
    Chiar dacă reprezintă numai 9% din PIB, procentul de oameni angajați în sectorul agricol reprezintă 33% din populația muncitoare. Într-o lume care devine rapid preocupată de siguranța alimentară și de o agricultură durabilă, potențialul agricol al României este extrem de important. Cabinetul USL consideră în mod natural agricultura o prioritate națională. Noua strategie vizează transformarea sistemului agricol, îmbunătățirea calității produselor și a productivității în baza următoarelor principii:

    – Reparcelarea terenurilor pentru evitarea fragmentării;
    – Restaurarea și/sau dezvoltarea unui sistem național de irigații;
    – Îmbunătățirea infrastructurii locale;
    – Încurajarea tinerilor fermieri, în special cu fonduri europene;
    – Stabilirea de recompense financiare;
    – Dezvoltarea agriculturii ”eco”;
    – Sprijinirea producătorilor de fructe și legume, inclusiv prin dezvoltarea de industrii alimentare conexe;

    POLITICILE DE DEZVOLTARE REGIONALĂ USL

    Investiții regionale majore
    În următorii 4 ani, mai multe autostrăzi și proiecte de transport vor fi finalizate. Guvernul USL va termina autostrada București-Arad, care va lega România de Europa. Autostrada Transilvania, precum și autostrada București-Ploiești-Brașov vor fi finalizate până la sfârșitul 2016. Încă două proiecte majore de infrastructură vor fi lansate în cursul legislaturii viitoare – Autostrada de Sud ce va lega București de Timișoara și autostrada de legătură între Tg. Mureș și Iași.

    În plus, Guvernul intenționează să reabiliteze și să continue prin intermediul unui parteneriat public-privat proiectul unui canal care leagă București de Dunăre. Similar, în scopul de a îmbunătăți sistemul de irigare în Moldova și Muntenia, Guvernul intenționează să înceapă lucrul la canalul Siret-Bărăgan.
    Statul român va continua să fie implicat activ în promovarea proiectului Nabucco și a conductei de petrol Constanța-Trieste.

    România are nevoie de un cadru de organizare teritorială și administrativă mai eficient, care poate păstra un echilibru între nevoile comunităților locale și poate asigura accesul autorităților locale la resurse.
    USL dorește să sprijine crearea a 8 regiuni care vor fi suprapuse actualelor diviziuni teritorial-administrative. Județele nu vor fi desființate. Fiecare regiune va avea, până în 2016:
    – Un campus universitar european;
    – Un complex sportiv multi-disciplinar;
    – Un centru medical de urgențe și un Spital Regional echipat la standarde internaționale;
    – Un aeroport internațional;

    Zonele rurale vor primi atenția pe care o merită. Până în 2016, acoperirea rețelei de canalizare va crește de la 52% la 90% iar accesul la curent electric de la 83% la 100%. Pentru a sprijini dezvoltarea comunităților rurale vom iniția un program național de îmbunătățirea infrastructurii de comunicare și transport.

    POLITICILE DE ENERGIE USL
    USL este conștient de importanța majoră a recoltării de energie curată și accesibilă în dezvoltarea economiei din România și pentru viața de zi cu zi a românilor. De aceea, România trebuie să-și ia un angajament pentru a atinge independența energetică din surse sigure și viabile.

    În acest scop, în următorii patru ani, USL sprijină:
    – Creșterea capacității de stocare a gazelor naturale, pentru a ușura eventualul impact al apariției de crize, penurii sau catastrofe naturale;
    – Investiții în hidroenergie, energie solară și energie eoliană, în special în zone rurale;
    – Producția de energie nucleară. USL va cere o analiză de costuri și va iniția dezbaterea despre deschiderea a două noi reactoare nucleare la Cernavodă;
    – Extinderea și îmbunătățirea eficienței rețelelor de încălzire urbană;
    USL va lansa și două mari programe publice legate de consumul de energie:
    – Educarea oamenilor in sensul economisirii consumului de energie, pentru a proteja mediul și a folosi energia mai eficient;
    – Creșterea eficienței energetice la nivel național prin reabilitarea termică a blocurilor, îmbunătățirea eficienței energetice domestice și creșterea gradului de utilizare de energii alternative.

    POLITICI PUBLICE PENTRU TINERI: EDUCAȚIE/SPRIJIN/ANTREPRENORIAT
    Tinerii români au nevoie să-și regăsească instinctul de apartenență și de succes. Inițiativele și ideile lor de afaceri trebuie să fie susținute ca parte a unui efort național de a crea o societate inclusivă. De aceea, USL va încuraja politici moderne în domeniile educației, asistenței familiale și antreprenoriatului.

    Până în 2016, USL dorește:
    – Facilitarea accesului tinerelor cupluri la o primă locuință;
    – Construirea de noi școli și grădinițe pentru a primi 50.000 de copii;
    – Inițierea unui program național de modernizare a infrastructurii școlare;
    – Guvernul va finanța, parțial sau complet, costurile pentru internet gratuit oferit elevilor și studenților și hotspot-uri de internet wireless în instituțiile publice;
    – Facilitarea accesului la locuințe sociale pentru 200.000 de oameni;
    – Pentru a reduce rata șomajului între tineri, USL dorește organizarea unui sistem de cooperare între angajatori și școli;
    – Cel puțin 3% din PIB va fi investit pentru Cercetare și Dezvoltare, 1% direct de la stat și 2% din partea mediului privat.

    VIITORUL SOCIETĂȚII NOASTRE: STABILITATE/PUTERE/DEMNITATE
    USL consideră că statul de drept este esența democrației și cel mai important factor pentru viitorul european al României.

    USL dorește modificarea Constituției României pentru a reflecta schimbările aduse de secolul 21 și pentru a stabili o mai clară și eficientă relație între instituții. Consultarea cu partenerii sociali relevanți va fi inițiată cât mai curând posibil pentru a asigura un document cadru cât mai imparțial și trainic:
    – Procedura de nominalizare a judecătorilor și procurorilor trebuie să devină cu adevărat independentă de influențe politice;
    – Sistemul birocratic de stat trebuie să fie redus drastic și înlocuit cu o infrastructură informatizată performantă.

    POLITICA EXTERNA A ROMÂNIEI
    – România va respecta angajamentele luate față de partenerii săi din Europa și restul lumii;
    – România va deveni un membru constructiv și de încredere al Uniunii Europene;
    – România va menține și consolida Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii;

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: