spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăSocial1.700 de fermieri, supuşi teledetecţiei

    1.700 de fermieri, supuşi teledetecţiei

    Mai sunt câteva zile până la finalizarea teledetecţiei, programate la 10 octombrie. Până acum, din cei 1.700 de fermieri, selectaţi în Gorj pentru teledetecţie, majoritatea au necesitat şi au dat curs întâlnirilor cu reprezentanţii APIA pentru lămuriri. Sancţiunile şi cuantumurile vor fi stabilite, însă, ulterior.

    Punctul de plecare îl constituie eşantionul. Anul acesta, site-ul de teledetecţie a cuprins 2.425 de fermieri, spun reprezentanţii APIA Gorj, care au făcut obiectul controlului prin teledetecţie. De ce aceste localizări prin satelit? Pentru că trebuie clarificate o serie de aspecte declarate în cererile de plată, după care se va continua cu întâlniri, gen Follow-up, pentru lămurirea erorilor atribuite de cel care a făcut măsurătorile în teren, celor care au făcut declaraţia pe suprafaţă. La întâlniri şi discuţii au fost chemaţi 1.700 de fermieri, dar alţi 835 au fost în regulă, neavând nevoie de notificări.

    Primele concluzii

    Cum neregulile la localizarea prin satelit nu au fost puţine, vor apărea şi consecinţele pentru fermierii care fie au declarat mai mult teren decât deţin în realitate, fie mai puţin. Frecvent, însă, în urma teledetecţiei, s-au constatat supradeclarări de culturi, ceea ce înseamnă că una apare în acte, şi alta se găseşte la faţa locului. În acte apare o suprafaţă ce aprţine aceleiaşi culture, fără limite, şi care depăşeşte suprafaţa măsurată de prestator. Acest este cazul de supradeclarare de culturi. Ce riscă fermierii în situaţii similare?

    “De rezultatul teledetecţiei depind sumele primite. În urma unor neconformităţi, sumele de plată se pot modifica, aplicându-se o serie de sancţiuni pentru suprafa respectivă, pentru culturile care nu se regăsesc când se face interpetarea sau dacă, neajunsurile sunt forate grave, fermierii pot fi excluşi de la plată pentru anul următor”, a declarat Mihai Versin, directorul execitiv interimar APIA Gorj. Ideea este ca acolo unde la fotointerpretare apar neconcordanţe, pasul următor este discuţia cu fermierul.
    ”Trebuie aduse lămuriri şi a stabili dacă, spre exemplu, este vorba de un plasament bun şi o eroare de înregistrare în baza de date sau de altă natură. Dacă erorile sunt foarte mari, sunt excluşi, pe anumite schema, cea de baza fiind SAPS”, a subliniat Versin.

    Despre măsuri concrete nu se poate vorbi deocamdată, este prematur dat fiind că mai urmează şi alte întâlniri între fermierii cu nereguli şi reprezentanţii APIA. La cei 1.700 selectaţi pentru fotografierea prin satelit, se adugă alţi 379 de fermieri care, deşi nu au fos selectaţi, trebuie să se alăture discuţiilor. Rezultatele pot fi favorabile, sau nu, prin intrarea integrală la plată sau diminuarea ei. Teledetcţia a început la 24 septembrie şi se finalizează pe 10 octombrie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: