Data de 15 martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Astfel, şi la Târgu-Jiu vor avea loc o serie de acţiuni destinate acestei zile, inclusiv în şcoli. Tema care marchează data de 15 martie propusă pentru 2015 de Organizația Internațională a Consumatorilor este „Dreptul consumatorilor la o hrana sănătoasă”.
Reprezentanţii CJPC Gorj au decis ca evenimentul să fie marcat începând de astăzi prin campanii de informare în şcoli, dar şi în centrele comerciale şi pieţele din municipiu. „În data de 13 martie 2015, între orele 10 şi 11, se vor desfăşura acţiuni de informare în domeniul protecţiei consumatorului prin participarea CJPC Gorj, la orele de dirigenţie în cadrul unor unităţi şcolare. Între orele 12 şi 13, se vor desfăşura activităţi de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor prin prezenţa reprezentanţilor CJPC Gorj în centrele comerciale, pieţe prin distribuirea de broşuri cu informaţii utile privind exercitarea dreptului de consumator”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar şef adjunct al CJPC Gorj.
În anul 2014 comisarii CJPC Gorj au efectuat peste 1600 de controale, în urma cărora au fost aplicate sute de amenzi. „Practic, activitatea CJPC Gorj în cursul anului precedent s-a materializat într-un număr de 1649 acțiuni de control în urma cărora au fost aplicate 537 sancțiuni cu amendă în valoare totală de 729 050 lei. Dintre acestea, un număr de 597 de acțiuni au vizat produse alimentare și 152 servicii alimentare. Totodată au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri în valoare de 6 438 lei, au fost înregistrate, cercetate și soluționate un număr de 305 sesizări și reclamații în urma cărora au fost dispuse măsuri reparatorii în valoare de 48 992 lei”, a mai declarat Mădălin Giurcău.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrată pentru prima dată pe 15 martie 1983. O conturare a drepturilor consumatorilor a început să se întrevadă în secolul al XVIII-lea, dar acţiunile sociale şi eforturile legislative în vederea protejării intereselor consumatorilor se impun, în mod categoric, din a doua jumătate a secolului al XX-lea. În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990, adoptarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor reprezentând primul act care a statuat, în ţara noastră, drepturile consumatorilor.