spot_img
16.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialAgricultura din Gorj, în cădere liberă

    Agricultura din Gorj, în cădere liberă

    Precipitaţiile din ultima perioadă păreau să cadă ca o mană cerească pentru agricultura din Gorj, care are din ce în ce mai mult de suferit. Cu toate că se anunţa o veste bună pentru sectorul agricol, se pare că nu a fost deloc aşa. Prezent într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei pentru Agricultură(DA) Gorj, Ion Popescu, a declarat că „modul în care au evoluat aceste fenomene au creat probleme, atât în dezvoltarea vegetativă, cât şi în modul de pregătire şi desfăşurare a campaniei de însămânţări.

    Agricultura judeţului Gorj, ca de altfel a întregii ţări, a avut de suferit în anii ce au urmat după 1989, dar viitorul, preconizat ere bun. De câţiva ani, agricultura se confruntă cu fenomenul secetei, un fenomen, care pe zi ce trece ia amploare. Potrivit specialiştilor, judeţul Gorj riscă să ajungă zonă deşertică iar clima este într-o totală schimbare, fapt ce ar duce implicit la dispariţia agriculturii, ramură esenţială până acum pentru gorjeni. Lipsa specialiştilor în domeniu, a celor pasionaţi de munca cu natura este o altă problemă, la nivelul judeţului. Potrivit directorului Ion Popescu „spre deosebire de anii trecuţi, când DA Gorj dispunea de un număr de specialişti, ce îşi desfăşurau activitatea în teritoriul judeţului, în prezent există numai personalul de execuţie aferent activităţilor, derulate numai la sediul DA Gorj, motiv pentru care legătura cu fermierii şi structurile administraţiilor este mai greoaie”. Deşi meteorologii anunţau ploi abundente în judeţul Gorj, aici aceste fenomene au fost puţine şi de scurtă durată. Astfel, „evoluţia fenomenelor climaterice dădea garanţia unei dezvoltări normale a culturilor de cereale păioase, înfiinţate în toamna anului trecut, dar modul în care au evoluat aceste fenomene în primăvară, au creat probleme atât în dezvoltarea vegetativă, cât şi în modul de pregătire şi desfăşurare a campaniei de însămânţări”, a adăugat directorul DA Gorj. Din păcate însă, ce e şi mai dur este faptul că fermierii nu vor primi nici un fel de despăgubire în cazul în care recoltele le sunt afectate de secetă. Firmele de asigurări plătesc despăgubiri doar pentru grindină, ploi torenţiale şi furtună. Anul trecut, pentru ploi de lungă durată şi secetă, despăgubirile au fost făcute de stat. Anul acesta fermierii ar putea să rămână fără nicio despăgubire.

    Producţia de cereale are de suferit

    Seceta a fost unul din factorii, care au ajutat la diminuarea producţiei de cereale. Astfel executarea arăturilor necesare înfiinţării culturilor de primăvară s-a realizat în proporţie de 92 %, adică 71650 de hectare din totalul de 77872 hectare prognozate. Un alt factor, care a influenţat producţia cerealelor l-a reprezentat criza financiară şi implicit preţul ridicat al îngrăşămintelor, care ar fi putut asigura calitatea producţiei. „Fertilizarea fazială a culturilor păioase, s-a realizat în proporţie de 75% preţul ridicat al îngrăşămintelor chimice, fiind una din cauzele nerealizării în totalitate a operaţiunii”, a spus Popescu. Rămânând ancoraţi în acest domeniu, al cauzelor care au dus la diminuarea producţiei de cereale, una ar fi şi lipsa utilajelor, care se pare că este o adevărată problemă. Agricultorii se plâng de acest lucru, scoţând în evidenţă faptul că sunt mai multe decât necesare investiţii în acest domeniu, pentru că utilajele din dotare sunt vechi şi uzate „În privinţa erbicidării culturilor, realizările sunt nesatisfăcătore, printre cauze fiind numărul redus de tractoare şi maşini agricole şi suprapunerea perioadei de însămânţări cu perioada optimă de erbicidare”, a mai spus Popescu. De menţionat este faptul că pentru campania de recoltare a cerealelor, în judeţul Gorj există o suprafaţă totală de 15424 hectare, din care orz 700 hectare, cu o producţie estimată de 2850 de kilograme/hectar, grâu 9919 hectare cu o producţie estimată de 3094 de kilograme/hectar, secară 50 de hectare cu o producţie estimată de 3094 de kilograme/hectar.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: