spot_img
-1.5 C
Târgu Jiu
joi, noiembrie 30, 2023
Altele
  AcasăSocialAtenţie la cardul bancar! Poţi deveni uşor victima hoţilor

  Atenţie la cardul bancar! Poţi deveni uşor victima hoţilor

  Polițiștii trag un semnal de alarmă. Aceştia vin cu o serie de recomandări, pentru ca oamenii să nu devină victimele skimming-ului, care constă în copierea datelor de pe benzile magnetice ale cărtilor de credit. Persoanele care intenţionează să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu pot bănui escrocheria deoarece până şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original.

  Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri. Orice persoană care intenționează să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu poate bănui escrocheria. Chiar și meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce își introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate și optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacția nu poate avea loc din motive tehnice. Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul și codul de securitate ale cardului pot fi copiate și memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, ‘clientul’ recuperează cardul și pleacă în căutarea unui alt bancomat. Hoții pot folosi datele astfel obținute pentru a ‘clona’ cardurile victimelor. Acestea au aceleași elemente de identificare ca și cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani.

  De asemenea, alt mod de operare pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este „bucla libaneză” – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ,,binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.

  Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, IPJ Gorj vă recomandă:
  – nu lăsați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar!
  – anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
  – dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul!
  – nu permiteți nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul!
  – acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
  – posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

  Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: