spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialBursa locurilor de muncă pentru persoane cu risc de excluziune socială

    Bursa locurilor de muncă pentru persoane cu risc de excluziune socială

    Câteva zeci de persoane din județul Gorj au participat la Bursa locurilor de muncă, organizată de Centrul pentru Inovare și Dezvoltare în Turism al S.C. Cristflor Construct S.R.L., prin sprijinul proiectului PRACTIC, un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

    practic 2

    Proiectul a urmărit facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru un număr de 760 persoane cu risc de excluziune socială din mai multe județe ale Olteniei, printre care și Gorjul, iar beneficiarii acestuia au trebuit să participe mai întâi la programe de formare din domeniul turismului sau alimentației publice. La finalizarea programului de formare profesională, participanții au fost examinați în vederea certificării cunoștințelor și competențelor dobândite, iar la final aceștia au primit o diplomă de calificare în profesia pentru care au urmat cursurile de formare. Alin Banu, expert politici de educație, în cadrul Centrului pentru Inovare și Dezvoltare susține că, cei care au inițiat acest proiect și-au propus să revoluționeze piața muncii și să demostreze că și persoanele care fac parte din categoriile sociale vulnerabile, reușesc să se integreze în societate și să fie acceptate mai ușor de către angajatorii care, de cele mai multe ori se feresc să selecteze personal din rândul acestor categorii, în vederea angajării.

    practic 1

    Mai multă practică

    Mai mult, potrivit Iuliei Tatomir, expert comunicare în cadrul Centrului pentru Inovare și Dezvoltare al SC Cristflor Construct SRL, persoanele care au fost selectate prin acest proiect și care au urmat cursuri de calificare, au avut posibilitatea de a face practică în Olanda, prin partenerul extern al proiectului. „Am furnizat servicii de formare profesională în şapte judeţe. Am încercat să punem accent pe practică, de la modelul Olandez. Am avut angajaţi specialişti în turism, instructori de practică”, a mai spus Iulia Tatomir. Dumitru Drăgan a devenit instructor de practică în cadrul proiectului, iar timp de mai multe zile a avut ocazia să se perfecționeze profesional în Olanda, unde spune că a fost plăcut impresionat de modul în care olandezii își desfășoară activitatea în diferite domenii. „Ce am văzut în Olanda e total diferit de ce e la noi. La ei disciplina e cerută strict chiar dacă lucrezi în bucătărie. Bucătar sau ajutor de bucătar e o meserie respectată în alte ţări şi bine plătită. Sperăm că şi la noi se va întâmpla la fel”, a spus unul dintre cei care au făcut practică şi în restaurante din Olanda.

    Calificaţi pentru meserie

    Reprezentanții societăților din domeniul hotelier sau alimentație publică și care au acceptat să primească personal din rândul categoriilor cu risc de excluziune socială au participat și ei la Bursa locurilor de muncă PRACTIC pentru a selecta personal în vederea angajării. Florin Popescu, reprezentantul unuia dintre cele mai mari hipermarketuri din țară și care a ajuns și pe piața din Gorj, în urmă cu un an, și-a exprimat chiar intenția de a înființa în cadrul acestuia, o casă de marcat specială pentru persoanele cu dizabilități. Constantin Pănescu, un cunoscut om de afaceri din județul Gorj și care deține unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Rânca a fost prezent și el la Bursa locurilor de muncă, pentru a găsi personal potrivit cu activitatea desfășurată în cadrul complexului. „Noi mereu ne confruntăm cu problema calificării. Căutăm mereu bucătari, opătari buni, dar stau o perioadă, apoi pleacă în străinătate”, a spus administratorul. Cei care au fost selectați în cadrul proiectului PRACTIC și care au și reușit să participe la cursurile de formare profesională până la final și să primească diploma de absolvire, au spus că au avut parte de o experiență frumoasă și și-au exprimat încrederea că vor reuși să își găsească un loc de muncă. „Am avut multe de învăţat. Cu siguranţă ne va ajuta la muncă tot ce am învăţat la practică. Eu am muncit şi în străinătate, dar necalificat. Acum sper să fiu plătită mai bine pentru că străinii chiar plătesc bine profesioniştii. Mi-a fost mai greu pentru că aveam şi copiii, dar tot am participat la cursurile de practică”, a spus unul dintre cursanţi.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: