spot_img
16.9 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCasa Muzeu a Mariei Lătăreţu, "invizibilă" pentru gorjeni

    Casa Muzeu a Mariei Lătăreţu, „invizibilă” pentru gorjeni

    Maria Lătăreţu, privighetoarea cântecului românesc popular, aşa cum era cunoscută de toată lumea a rămas vie în memoria unora dintre gorjeni, prea puţini însă. Spun unora, pentru că, deşi se împlinesc o sută de ani de la naşterea ei, deşi valoarea culturală este una de proporţii, sunt prea puţini, chiar dintre cei care au locuit în sătucul natal, Bălceşti, care şi-o mai amintesc şi care trec din când în când, pragul casei muzeu, situată acolo, în localitatea de baştină. Îngrijorător şi la fel de dramatic este faptul că bucureştenii sau constănţenii vin aici, vizitează şi vor să afle cât mai multe lucruri despre regretata artistă, pe când sunt gorjeni, prea mulţi, din păcate, care …nici măcar nu au avut curiozitatea să afle unde este amplasată Casa Muzeu „Maria Lătăreţu”.

    O sută de ani de la naşterea Privighetorii Gorjului. O sută de ani de tradiţie, de valoare cultură, dar şi o sută de ani…de uitare. Istoria vieţii Mariei Lătăreţu este captivantă şi aproape uluitoare, pentru cei, care, mai au curiozitatea să afle ce valori a avut şi încă mai are Gorjul. Totul porneşte din Bălceşti, acolo unde Maria Lătăreţu şi-a petrecut întreaga copilărie. Locul unde amplasată acum Casa Muzeu „Maria Lătăreţu” nu este locul unde artista a avut căminul familial. Pe o uliţă, adiacentă râului Gilort, la câteva minute de mers pe jos, de la Casa Muzeu, se zăreşte un loc, unde localnicii spun că a trăit Maria. Din păcate, însă, pe acel loc nu mai e nimic, care să amintească de artistă şi de copilăria acesteia…doar cuvintele, care stau mărturie: „Când am deschis ochii pe lume m-am pomenit într-o căsuţă mică şi săracă, cu două încăperi. Acuma nu mai există… Dar grădina casei mele, nu am să o pot uita niciodată. Avea gard de jur-împrejur cu stobori împletiţi cu nuiele, iar în gradină aveam o mulţime de trandafiri, nalbe, garoafe, gherghine şi o tufă de liliac. Pot să spun că era, poate, cea mai frumoasa grădină din Bălceşti.”, spunea Maria Lătăreţu, cu drag, amintind de copilărie. Potrivit lui Titu Zamfiroiu, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Gorj , Casa Muzeu a fost amplasată în locul unde este astăzi, pe drumul naţional care face legătura între Târgu-Jiu, Vâlcea, din anumite considerente, unul fiind speranţa autorităţilor locale, de a atrage cât mai mulţi turişti. „Casa Muzeu Maria Lătăreţu a fost amplasată aici de către Primăria localităţii „Bengeşti-Ciocadia” şi Asociaţia „Maria Lătăreţu”, condusă de Maria Medregan, casă care conţine obiecte ale cântăreţei, cât şi materiale etnografice, specifice comunei. Această casă a fost ridicată în 2006, de primăria locală în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Maria Lătăreţu”, condusă de Maria Medregan, o casă, care se deosebeşte de o casă memorială. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul primar, am convenit faptul că se locul se află pe un drum naţional, lucru care poate crea o afluenţă de vizitatori. Un alt aspect a constat în faptul că locul natal al Mariei Lătăreţu a fost vândut încă din timpul acesteia, loc care se afla tot aici, în Bălceşti.

    „Nu te ţin minte, măi dragă Mărie…”

    „Nu te ţin minte, măi dragă Mărie”, par să spună, oameni, care nici nu au auzit de această casă, deşi a aparţinut uneia dintre cele mai mari voci populare ale timpurilor. Maria Lătăreţu este dată uitării, chiar şi de localnici, care deşi sunt de prin preajma locului, nu au avut niciodată curiozitatea să intre şi să vadă, cu ochii lor, „zestrea” lăsată de artistă poporului român. „Nu ştiu, mumă. Sunt bătrână. Ştiu că aici a crescut. Casa ei a fost aici pe uliţă. Nu ştiu despre casă prea multe. Acolo unde este acum, mă duc că acolo fac parastas…”, a spus o bătrână din Bălceşti. Un alt bătrân susţine că a cunoscut-o pe Maria Lătăreţu, însă, nu a intrat niciodată în Casa Muzeu „Eram mic copil, când venea pe aici pe la ţară. Am cunoscut-o, dar eram prea mic. Pe la casa muzeu, am mers, aşa în treacăt. Nu am intrat înăuntru. Nu am fost. Nu ştiu ce se găseşte acolo”, a conchis un alt consătean al Privighetorii. Indiferenţa gorjenilor, a oltenilor în general, de a vizita Casa Muzeu l-a surprins şi pe Titu Zamfiroiu, care a declarat că „pe perioada verii, datorită concediilor, afluenţa turiştilor este mai mare. Din nefericire, lucru care m-a surprins a fost faptul că cei mai mulţi dintre turişti nu sunt din zona Olteniei. Ca să fac un clasament, pe primul loc putem să clasăm Bucureştiul, urmat de judeţul Constanţa, judeţele din Muntenia, judeţele din Moldova şi abia pe ultimul loc judeţele din Oltenia. Ca un supliment, pot să vă spun că din nefericire am avut cel puţin două familii din judeţul Gorj, care ne-au vizitat, în perioada aceasta”. Ce este şi mai tragic este faptul că nici „artiştii” din ziua de azi, nu mai trec pragul casei. „O surpriză neplăcută, am observat o totală absenţă a cântăreţilor consacraţi, care apar pe toate posturile de televiziune. Nu am văzut unul dintre aceştia să oprească cu maşina, dar aminte să mai şi viziteze”, a adăugat Titu Zamfiroiu.

    „Astăzi nu se mai găseşte nimic din casa Mariei Lătăreţu…nici măcar o fotografie”

    Mariana Medregan poate fi considerată persoana, care s-a implicat cel mai mult în construirea acestei Case Muzeu, pe care o voia a fiind un simbol al localităţii. Deşi a întâmpinat multe obstacole, s-a luptat şi a reuşit, cu câteva ajutoare, de nădejde, dar şi cu sprijinul necondiţionat al Ioanei Lătăreţu. „Am inaugurat casa în 2006. A fost o muncă foarte-foarte îndelungată, un obiectiv pe care ni l-am dorit doar o parte dintre săteni, o parte dintre oamenii de cultură. Aşezarea acestei case, cum este astăzi, nu este amplasată pe vechiul ei locaş. Se ştie că, locuinţa Mariei Lătăreţu, este pe această uliţă, adiacentă, pe malul râului Gilort, astăzi nu se mai găseşte nimic din casa Mariei Mătăreţu, nu se mai păstrează nimic, nici măcar o fotografie. Noi am construit casa ei, aşa cum o ştiam de la săteni, din declaraţiile sătenilor. Am redat casa după o schiţă şi după un model de casă veche”, a declarat Maria Medregan. La 100 de ani de la naşterea Privighetorii neamului Românesc, există o rază de speranţă, că gorjenii nu vor uita aceste nume şi vor păstra vie amintirea a celei ce a fost Maria Lătăreţu. Autorităţile locale, dar şi cei care s-au îngrijit până acum de Casa Muzeu îndeamnă turiştii şi nu numai să facă un mic popas la casa din Bălceşti, în drumul lor. Preţul biletului este unul simbolic, deci, acest „obstacol” ar fi prea uşor de trecut. O serie de activităţi se vor desfăşura săptămâna aceasta la Bălceşti, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la naşterea marii artiste. Nu va lipsi din agenda culturală, nici Festivalul Naţional al Cântecului Românesc „Maria Lătăreţu”, un eveniment aşteptat de toţi iubitorii de folclor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: