spot_img
18.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăSocialCentru pentru persoane cu handicap construit de la zero de doi frați...

    Centru pentru persoane cu handicap construit de la zero de doi frați din bani privați

    Centrul „Iosua“ pentru persoane cu dizabilități va fi inaugurat astăzi în municipiul Târgu Jiu. Stabilimentul a fost ridicat de la zero de către frații Daniel (40 de ani) și Mircea Andrei (45 de ani), care conduc Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia și suferă de hemofilie. Investiția totală se ridică la aproximativ 700.000 de lei. Centrul „Iosua“ va oferi servicii complementare persoanelor cu dizabilități pentru desfășurarea de activități sportive și recreative în aer liber în special. Va fi deschis în fiecare zi de sâmbătă. Noul centru dispune de un teren de sport, dar și de alte facilități, pentru practicarea de diferite activități.

    Cei doi fraţi nu se opresc aici şi au planuri şi mai mari. „Ne dorim ca să amenajăm un teren sintetic de mini fotbal, de baschet şi de volei. Investiţia este foarte mare şi ne-am bucura să vină alături de noi persoanele care ne pot ajuta, mai ales că unitatea protejată nu mai funcţionează şi nu mai avem o sursă de finanţare. Ne dorim să reabilităm o clădire mai veche, unde realizăm o sală multifuncţională şi un centru de conferinţe. Ne dorim să organizăm tabere educaţionale, competiţii sportive şi un centru de conferinţe. Ne dorim să facem un complex util pentru persoanele cu handicap. Ne bucurăm că în momentul acesta familiile noastre s-a aliniat la visul nostru şi face parte din viaţa noastră“, a spus Daniel Andrei.

    Mircea Andrei a precizat că după ce a depășit un moment dificil din viața sa în care putea să-și piardă viața și-a promis că se va dedica sprijinirii persoanelor cu dizabilități: „Sunt mulţumit de rezultat mai ales atunci când văd foarte multe persoane cu dizabilităţi care se simt bine. Eu mă încarc cu energie pozitivă atunci când văd lumina din ochii persoanelor cu handicap. Eu consider că suntem trecători pe această lume, iar lumea veşnică este cea care contează şi depinde cum ajungi la Dumnezeu. Contează foarte mult faptele noastre. Ce satisfacţie să ai dacă acumulezi doar pentru tine?“.

    Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a asigurat cadrul înfiinţării de unităţi protejate. Acestea puteau să fie înfiinţate de către asociaţii sau de către societăți comerciale, cu condiţia ca o parte importantă din angajaţi să fie persoane cu dizabilităţi. În plus, asociaţiile care înfiinţau astfel de unităţi aveau obligaţia ca 75% din profitul obţinut să fie îndreptat tot către acţiuni cu caracter social. Unităţile protejate se adresau societăţilor mari cu peste 50 de angajaţi care au obligaţia legală să aibă un procent de 4% din numărul total al angajaţilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi. În caz contrar, firmele sunt obligate să plătească la stat câte un salariu minim pe economie pentru fiecare loc de muncă ce trebuia ocupat de către o persoană cu handicap sau mai aveau posibilitatea să cumpere produse sau servicii de la unităţile protejate.

    „În cadrul asociaţiei a funcţionat unitatea protejată „Sfântul Andrei“, în cadrul căreia au fost angajate patru persoane cu handicap, ceea ce însemna cam 75% din numărul total de salariaţi. A fost înfiinţată în baza Legii nr. 448/2006 şi comercializa produse şi servicii către societăţile care avea peste 50 de salariaţi. Toate fondurile obţinute au fost investite într-un centru destinat persoanelor cu dizabilităţi. Am investit tot ce s-a câştigat prin unitatea protejată. Am achiziţionat, în anul 2013,o casă veche şi un teren cu suma de 360.000 de lei. Greul abia atunci a început, pentru că pe teren era o vegetaţie luxuriantă, cu foarte multe denivelări. Am adus foarte multe maşini cu pământ pentru a nivela locul, buldozere şi excavatoare“, ne-a relatat Mircea Andrei.

    Singurul centru din ţară înfiinţat cu fondurile unei unităţi protejate

    Mircea Andrei ne spune că este singurul centru din ţară pentru persoane cu handicap cosntruit în urma funcţionării unităţii protejate: „Este singurul centru din ţară care s-a realizat în urma funcţionării unei unităţi protejate. Acesta a fost şi scopul legii: dezvoltarea de programe de integrare socio-profesionale pentru persoanele cu dizabilităţi. Legea obliga unităţile protejate care funcţionau în cadrul asociaţiilor să folosească 75% din banii obţinuţi pentru activităţi de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi, dar noi am alocat 100% din banii obţinuţi şi chiar mai mult în sensul că am dat bani şi din bugetul familiilor. Nu am făcut un calcul al banilor personali pe care i-am cheltuit. Oricum am cheltuit mulţi bani din salarii“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: