spot_img
16.9 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialDANS - contribuția românească la cel mai mare proiect de cercetare paneuropeană,...

    DANS – contribuția românească la cel mai mare proiect de cercetare paneuropeană, după Laserul de la Măgurele. Impactul asupra comunității locale

    România, prin Hub-ul care se ridică la Murighiol, “are un rol vital în coordonarea” celui mai important proiect paneuropean de cercetare, după Laserul de la Măgurele, DANUBIUS-RI, a explicat Adrian Stănică, coordonatorul acestui proiect european care va studia sistemul fluviu-deltă-mare, pentru a da soluții practice de combatere a inundațiilor, a poluării sau a schimbărilor climatice. Prima fază se numește DANS și cuprinde construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării.

    “DANS este contribuția românească adusă proiectului DANUBIUS-RI”, a explicat Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice.

    “Noi evaluăm că proiectul va avea un mare impact asupra comunității locale. În principal, acolo lumea se ocupă de acvacultură, dar noi putem să venim să îmbunătățim metodele de creștere a peștilor, modul de hrănire a lor. Construcția și Hub-ul vor avea impact asupra tinerei generații, pentru că vor putea participa și la demonstrări de servicii. Va avea impact asupra turismului, asupra construcțiilor”, a declarat Manuela Sidoroff.

    Potrivit acesteia, noutatea proiectului de cercetare o reprezintă în primul rând abordarea integrată fluviu-deltă-mare.

    “Problemele care sperăm că vor fi rezolvate cu ajutorul eforturilor reunite ale colegilor noștri de la Delta Dunării, de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării și împreună cu primăria Murighiol și Consiliul județean Tulcea: deschiderea lacului Murighiol. Lacul Murighiol este un lac eutrofizat, este un lac colmatat, care trebuie deschis spre brațul Sfântul Gheorghe. Aici avem probleme și să sperăm că le vom rezolva”, a declarat Manuela Sidoroff.

    În ceea ce privește termenul de realizare a proiectului DANS, aceasta a explicat că în luna iunie 2019 “trebuie să avem gata aplicația pe care o depunem la Uniunea Europeană pentru construirea celor 3 componente românești.”

    • DANUBIUS-RI, cel mai important proiect de cercetare din România după Laserul de la Măgurele, este în valoare de 230 de milioane de euro, reunește 11 țări europene pe care România le și coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026. În prima fază, numită DANS, are loc construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării.
    • Proiectul DANS este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: