spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialDispensar modern inaugurat şi drum comunal asfaltat

    Dispensar modern inaugurat şi drum comunal asfaltat

    Frumuseţile Crasnei sunt dublate de hărnicia gopodarilor de aici, în frunte cu liderii urbei care nu se dezmint de la făgăduinţele făcute semenilor. După ce autoritățile locale şi judeţene au bifat capitole importante din infrastructură pe drumurile judeţene, a venit rândul realizării infrastructurii proprii de la Crasna, cu lucrări de finalizare a asfaltării drumurilor comunale, canalizare, extindere, prin fonduri europene, şi chiar un dispensar modern. Inaugurarea centrului medical de la Dumbrăveni a fost strâns legată de comemorarea ilustrului doctor în ştiinţe medicale, Ioan Lianu, căruia ieri i s-a oficiat o slujbă creştinească şi i s-a cinstit numele.

    Nu doar eforturi de a dezvolta comuna printr-o startegie de dezvoltare economico-socială bine gândită, ci şi o ţinută plină de caracter şi nobleţe a autorităţilor locale şi judeţene fac pe scurt profilul prinarului Aurel Vamvu şi a consilierului judeţean Puiu Diaconescu. Ziua de ieri a fost una plină în activităţi, pentru că noi obiective în interesul comunităţii au fost atinse. Unul dintre ele are o semnificaţie aparte pentru localnici și autorităţi, dat fiind că distinsul medic, Ioan Lianu, a ridicat în anul 1937 edificiul centrului medical şi l-a donat comunităţii. Nu a plecat dintre cei vii însă, fără a-şi dori ca semnii săi să aibă parte de un dispensar medical desăvârşit. Nu doar că ultima dorinţă a distinsului doctor Lianu a fost ascultată, dar edificiul găzduieşte astăzi un dispensar modern cu sală de aşteptare, sală de consultaţie, de naştere, locuinţa medicului, toate dotate cu instrumentarul medico-sanitar necesar.

    Profilul unui om de omenie

    Nu a trăit destul pentru a ajunge la maturitatea deplină, fiind răpus de o cruntă boală la doar 39 de ani, dar pe culmile profesiei a păşit de tânăr. Omul Ioan Lianu a fost mereu legat de obârşia sa, de oamenii din ţinutul natal. S-a născut în 1896 şi a fost fiu de preot, originar din comuna Turbaţi, satul Hotini. Rămâne sub grija fraţilor după ce la doi ani, rămâne orfan de mamă, iar educaţia sa îşi urmează cursul, parcă menit să se desăvârşească profesional. Şcoala primară o urmează în satul natal, iar apoi ajunge la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, ca studiile liceale să le urmeze la Craiova. În 1916, Ioan Lianu este trimis la război, absolvă mai întâi Şcoala Militară de Infanterie, obţinând gradul de sublocotenent. Trei ani mai târziu este admis la Facultatea de Medicină din Bucureşti, iar vreme de şapte ani se menţine printre studenţii emeriţi. Activitatea ca medic o începe în judeţul Buzău, iar doctoratul şi-l termină în timp ce era director la Spitalul Băileşti, Dolj. Ajunge doctor în ştiinţe medicale şi chirurgicale, dar este răpus de o nemiloasă boală în 1935, lăsând neîmplinite proiectele la care visase. Prin tot ce a făcut însă, omul Ioan Lianu, nu s-a înstrăinat o clipă de locurile natale şi nici de ţinuta sa de om modest.

    Omagiu şi cinstire

    La Crasna, un gest umil, dar nobil al autorităţilor a pecetluit omagiul pe care localnicii au dorit să i-l aducă distinsului Ioan Lianu. În semn de recunoştinţă şi preţuire pentru activitatea şi dedicaţia sa, edilul Aurel Vamvu şi consilierul judeţean Puiu Diaconescu au dezvelit o placă comemorativă în semn de omagiu pentru dr.Ioan Lianu. Cum de numele ilustrului om de ştiinţă se leagă şi Şcoala Generală din satul natal pentru care a donat 200 de mii de lei în, consilierul judeţean Puiu Diaconsecu găseşte modernizarea şi acestui edificiu demnă de memoria sa. „Obiectivul arată bine şi astăzi, după ce au învăţat zeci de generaţii, iar pentru pilda vie oferită îl comemorăm astăzi pe Ioan Lianu, alături de localnici, autorităţi şi personalităţile Gorjului. Edificiul a fost terminat la doi ani după moartea sa, iar modernizată şcoală primară va insufla aceleaşi năzuinţe care le-a nutrit cândva şi doctorul Lianu”, a declarat Puiu Diaconescu, consilier judeţean. Primarul comunei Crasna nu s-a arătat nici el mai puţin emoţionat de momentul comemorativ, dat fiind că prin ce a fost şi prin ce a făcut pentru comunitate, a dovedit mare caracter şi statură profesională. „A lăsat oamenilor dispensar, şcoală generală, iar urmaşii au acceptat să le avem în folosul comunităţii. Mai mult, prietenul meu Puiu Diaconescu s-a născut în edificiul pe care l-a ridicat dr. Ioan Lianu”, a conchis edilul Aurel Vamvu. Despre dispensar, oamenii spun că nu îşi văd viaţă fără unul, iar de drumul comunal asfaltat, nu pot decât a se bucura. „Dar noi ne-am obişnuit cu planuri promise şi finalizate şi pe primar şi pe domnul Puiu ni-i dorim la cârmă cât mai multă vreme”, a sunat vocea unei localnice. Mai mult, primarul Aurel Vamvu a asigurat că „pe bugetul aferent anului viitor, intenţionez ca modernizarea dispensarului de aici şi a celui din Radoşi să se înscrie între exemplele date de Comunitatea Europeană”, a conchis primarul Aurel Vamvu.

    Familia îi cinsteşte memoria

    Prezent la comemorarea ilustrului doctor Ioan Lianu a fost strănepotul său, Ion Lianu, care a găsit de cuviinţă să se bucure alături de autorităţi şi invitaţi de onoarea care i se face. „Doctorul Ioan Lianu nu a fost interesat să facă o avere, dar a ales să lase comunităţii. Dispensarul nu a mai beneficiat de bani să fie terminat, iar fratele doctorului, Tache Lianu, a vândut o pădure pentru a putea termina lucrările. Eu voi încerca să ţin sus stindardul pentru că este meritul unei familii cu adevărat ilustre”, a adăugat strănepotul dr.Ioan Lianu, Ion Lianu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: