spot_img
17.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialDouă monumente de război ridicate în urmă cu aproape 100 de ani,...

    Două monumente de război ridicate în urmă cu aproape 100 de ani, lăsate de izbeliște

    monumente 4Două monumente de război ridicate în cinstea eroilor din comuna Dănești care s-au jertfit în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial sunt lăsate de de izbeliște de autorități. Mai mult decât atât, un plop uscat aflat lângă acestea poate să cadă în orice moment peste monumente și să le distrugă. Cele două edificii se află în satul Trocani, într-o vale aflată la marginea unei păduri.

    monumente 8Ilarie Calotă, un localnic din Dănești, în vârstă de 70 de ani, încearcă de mai mulți ani de zile să îndrepte atenția autorităților către cele două monumente. „Din anul 2011 încerc să salvez aceste monumente. Am fost de nenumărate ori în audiențe și am trimis memorii la Primăria Dănești și la Ministerul Culturii. An de an, conducerea primăriei spune că acordă banii necesari pentru reabilitarea monumentelor, dar nu se ține de cuvânt. În răspunsurile primite de la Primăria Dănești mi s-a spus că nu se poate interveni pentru că monumentele se află pe un teren privat. Fac apel la autoritățile județene să salveze aceste monumente pentru că sunt de mare valoare și importanță. Monumentele se află în stare avansată de degradare, iar o plută stă să se prăbușească peste monumente, dacă o să fie un vânt mai puternic”, a precizat Ilarie Calotă. Acesta ne mărturisește că îl doare sufletul atunci când vede starea în care se află cele două monumente, mai ales că bunicul său a făcut parte din comisia care s-a ocupat de ridicare a monumentului în cinstea eroilor din localitate care au murit în Primul Război Mondial: „Am doi descendenți care au murit pe câmpul de luptă: Ion Crăciun, un unchi care a murit în Crimeea, și o altă rudă care a murit în Rusia. Bunicul meu a făcut parte din comisia care s-a ocupat de ridicarea monumentului, iar tatăl meu le-a îngrijit din proprie inițiativă”.

    Istoria monumentelor

    monumente 7Monumentul din piatră, după spusele bunicului meu, a fost ridicat în anul 1925, iar cel care are în vârf un vultur a fost realizat în anul 1930. La inaugurarea celui din urmă monument au fost mari scriitori de valoare, cum ar fi Nichifor Crainic, sau Vasile Voiculescu, un mare profesor teolog. Jumătate din suma cheltuită pentru ridicarea monumentului a fost suportată de Nichifor Crainic. Silviu Timaru este cel care a realizat monumentul închinat eroilor din Primul Război Mondial.

    Motivele invocate de conducerea Primăriei Dănești

    monumente 1Emilian Rusu, primarul comunei Dănești, a spus : „Monumentul din Valea Brătuiei nu se află pe lista monumentelor istorice, dar este un monument foarte vechi. În Monitorul Oficial din 1992 a fost trecută în domeniul public o suprafață de numai 25 metri pătrați în perimetrul monumentelor. Pe acest amplasament este un bazin de apă care este captat, iar oamenii spun că înainte luau apă toate satele. Ca să pot executa lucrări de reabilitare am nevoie de teren din jur împrejur ca să pot duce utilaje. Am nevoie de un deviz de lucrări de la Monumentele Istorice. Am solicitat, dar nu a venit nimeni și nici nu ne-a răspuns. Domnul Ilarie a depus diferite cereri, dar nu putem executa o lucrare fără deviz de lucrări și fără să avem teren. S-a păstrat drumul de acces, dar are o lățime de numai trei metri. Vrem să facem cadastru pentru că nu este în inventarul domeniului public ca drum. Pluta respectivă este trecută în titlul de proprietate la o persoană care a decedat și care nu mai are nici urmași. Dacă nu îmi foaie de exploatare, eu nu pot s-o tai. Mai bine să mă critice, dar nu fac ceea nu este legal”.

    Potrivit legii, proprietarul monumentelor, adică Primăria Dănești, are obligația de a întocmi un proiect și de a desfășura lucrările de restaurare.

    monumente 6monumente 3monumente 2

     
     
     
     
     
     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: