spot_img
15.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăSocialEgalitate de șanse și acces pe piața muncii prin P.R.A.C.T.I.C.

    Egalitate de șanse și acces pe piața muncii prin P.R.A.C.T.I.C.

    Craiova a găzuit, în perioada 3-4 septembrie 2015, Conferința Regională „Egalitate de Șanse și acces pe piața Muncii”, organizată de Consorțiul European pentru Calitate în Formare, parte a proiectului P.R.A.C.T.I.C. Proiectul își propune facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor care aparțin unor grupuri vulnerabile, respectiv 760 de persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copilului din regiunile de dezvotare Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Bucureşti Ilfov, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Prahova și municipiul Bucureşti.

    proiect

    În baza unei analize făcute în domeniul turismului, s-a ajuns la concluzia că nevoia de calificare a capitalului uman trebuie corelată cu cerințele de muncă din domeniu, pentru că în prezent calitatea serviciilor nu mai este evaluată de clienți strict din punct de vedere al infrastructurii, de frumusețea și calitatea spațiilor sau a camerelor, ci și din punct de vedere al calității resursei umane utilizată de furnizorii din turism. Partenerii din proiect – șase organizații din țară și una din Olanda – au pornit la drum având la bază un proces de consultare cu partenerul olandez, ENDURANCE, proces care a demarat încă din 2010 și care s-a axat pe o analiză a oportunităților de dezvolatre din regiunile implicate în proiect. Problema majoră care a fost identificată este deficitul de resursă umană, fluctuația ei și lipsa instruirii. „P.R.A.C.T.I.C. și-a propus creșterea calității serviciilor în domeniul turismului în primul rând prin dezvoltarea resurselor umane, prin programele de calificare în domeniul turismului pentru cele 760 de persoane din grupul țintă, dar și a unor structuri inovative, care să dezvolte și să implementeze programe de formare la locul de muncă. Expertiza partenerilor implicați și experiența partenerului olandez este extrem de vastă în ceea ce privește formarea capitalului uman în industria turismului și a ospitalității”, a afirmat Cristina Păsătoiu, Președinte, Centrul pentru Asistență Tehnică în Dezvoltare, S.C. MARBICONSULT S.R.L., România.

    Prin proiect, partenerii au implementat două structuri innovative, respectiv Rețeaua Instructorilor de Practică și Rețeaua instituțiilor acreditate. „Am vrut să atragem deopotrivă instituțiile și companiile din domeniul turismului, prin dezvoltarea la nivelul acestora a unor Centre de formare și Centre de practică, precum și acea Rețea a instructorilor de practică, care se constitue din angajați ai companiilor din domeniul turistic, persoane care au fost specializate și perfecționate prin intermediul P.R.A.C.T.I.C. în calitatea de instructor-preparator formare și, care, în prezent, furnizează expertiza oferită de partenerul olandez și a celorlalți parteneri din proiect, programe de formare la locul de muncă, care vizează creșterea calității serviciilor din domeniu”, a mai explicat Cristina Păsătoiu.

    Partenerul olandez al proiectului P.R.A.C.T.I.C., firma ENDURANCE, este exemplul de bună practică în domeniu și cel care adaptează metodele inovative de învățare dezvoltate în Olanda la specificul românesc. „În sistemul de educație olandez noi am devoltat și un sistem de instruire care să ofere persoanelor care nu doresc studii universitare posibilitatea de a se angaja ușor. Ca un exemplu, 54% din rândul olandezilor care lucrează au primit instruire profesională. Suntem o țară mică, dar avem o bună colaborare între populație, Guvern, instituții, sindicate. Cooperarea nu ne ajută doar în domeniul educațional, ci și mai departe, pe piața muncii. Avem un sistem vocațional foarte bine pus la punct și le putem oferi tinerilor posibilități reale de angajare. Într-un top care privește gradul de fericire al oamenilor, noi suntem pe locul patru, ceea ce înseamnă că o ducem foarte bine”, a mărturisit Guus Morjan, Expert politici de educație, Endurance, Olanda.

    Partenerii din cadrul proiectului nu s-au ferit să mărturisească și că au fost reticenți în privința rezultatelor proiectului, însă feedback-ul primit după începere cursurilor i-a contrazis. ”Când am început acest proiect eram puțin cam sceptic. Interesant este că la ultimele cursuri pe care le-am avut, instructorii de practică ne-au întrebat dacă pot să angajeze persoane din rândul cursanților, persoane cu dizabilități, de etnie romă. Și am realizat că tot ce am făcut în acest proiect, care cuprinde o metodologie specială, partea de ospitalitate și nevoia de a fi cât mai aproape de cerere reală a pieței, au dat rezultate. Mai mult decât atât, noi aveam ca țintă 120 de persoane, dar ni s-a cerut să suplimentăm numărul, pentru că mai sunt persoane care doresc să participle la cursuri. Așadar, cei care au auzit de proiectul nostru, desfășurat în zona București-Ilfov, doresc să angajeze oameni pe care noi i-am format”, a afirmat Lucian Vișcoțel, Expert politici de educație, Asociația Smart Youth, România.

    Scopul comun al tuturor celor implicați în proiect este, așa cum au subliniat toți participanții la Conferința Regională „Egalitate de Șanse și acces pe piața Muncii” de la Craiova, nevoie reală de calificare în rândul persoanelor rome și în special al celor cu handicap, care sunt dezavantajate profesional, pentru a fi asimilați de piața muncii. „Noi putem interveni în mediul, îi putem extrage, îi calificăm și îi aducem în câmpul muncii, într-un domeniu atât de frumos ca turismul și ospitalitatea. În județul Prahova, proiectul a avut un ecou foarte bune. Centrul pe care noi l-am înființat este un centru județean și cu siguranță va fi unul regional, pentru că putem oferim cele mai bune servicii, de calitate, în acest tip de educație vocațională pentru cei care își doresc”, a opinat Cătălin Băncilă, Președinte, Asociația Împreună pentru Tine, România.

    Nu în ultimul rând, proiectul P.R.A.C.T.I.C. beneficiează de suportul unui nou partener din Marea Britanie, specializat în servicii de trainning pentru personalul angajat în restaurante, hoteluri, magazine, cafenele atât la nivelul angajatorilor, cât și la nivelul viitorilor angajați. „Sperăm să aducem experiența noastră în cadrul acestui proiect, mai ales că unul dintre programele cu care ne nândrim este Programul de ucenicie la locul de muncă. În România, o să lucrăm la proiectul P.R.A.C.T.I.C. II, pentru a dezvolta abilități. România oferă servicii excelente clienților, dar sperăm să le îmbunătățim”, a afirmat Jane Rexworthy, Director executiv, People 1st, Marea Britanie.

    Conferința Regională „Egalitate de Șanse și acces pe piața Muncii” a fost parte integrantă a proiectului POSDRU/165/6.2/S/143212 cu titlul P.R.A.C.T.I.C. „P(rogram) de R(eintegrare) A(ctivă) şi C(apacitare) în T(urism), I(nformare) şi C(onsiliere)”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6, „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 6.2., “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

    Proiectul P.R.A.C.T.I.C. este implementat de către Consorțiul European pentru Calitate în Formare care reunește Centrul pentru Inovare și Dezvoltare în Turism – S.C. CRISTFLOR CONSTRUCT S.R.L., Asociația Smart Youth, Centrul pentru Formare Profesională – S.C. DAG IMPEX S.R.L., Asociația Tineri pentru Tine, Centrul pentru Asistență Tehnică în Dezvoltare – S.C. MARBICONSULT S.R.L., Endurance Ltd. (Olanda) și Institutul pentru Politici de Dezvoltare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: