spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocial"M-am simţit mândră când mii de oameni au strigat 'Hai România'"

    „M-am simţit mândră când mii de oameni au strigat ‘Hai România'”

    Ne-au condus paşii spre un viitor mai bun, ne-au călăuzit şi ne-au sfătuit în cele mai importante decizii ale noastre, ne-au pus creionul în mână şi ne-au învăţat că viaţa este dură, însă, atât de frumoasă încât merită trăită din plin. Educatorii noştri au fost mentorii noştri, dar prea puţini dintre noi le trecem pragul pentru un simplu „Mulţumesc”. Elena Olaru are 37 de ani de vechime de activitate didactică şi tot atâţia ani în care zeci de generaţii i-au trecut prin mână. Satisfacţia cea mai mare se reflectă în faptul că a condus „grupa pionieră” spre Festivalul de la San Remo, acolo unde micuţii pe care îi avea în grijă au fost promotorii talentului românesc. Regretă doar, că, aceşti micuţi, care au dus steagul românesc peste hotare nu au fost atât de apreciaţi aici în România, la fel ca acolo, unde mii de oameni i-au aplaudat la scenă deschisă. Pentru doamna educatoare Lala, însă, lucrurile merg înspre bine, pentru că spune că, meseria a făcut-o ca permanent, indiferent de rezultate, să fie în slujba copiilor.

    După 37 de ani de activitate, Elena Olaru, în prezent educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, are numai satisfacţii. După două participări cu preşcolarii la Festivalul San Remo se simte împlinită şi spune că, orice regret, legat de salariu sau mici disensiuni apărute pe parcurs, practic nu există. Zeci de generaţii i-au trecut prin mâini şi tot atâţia copii pe care i-a învăţat să fie oameni. „Activitatea mea didactică a început în anul 1975, în septembrie, când am terminat Liceul Pedagogic. Am 37 de ani de muncă, de activitate didactică, activitate intensă. Am fost nişte ani frumoşi, plini de realizări şi succese, ani în care au trecut prin mâinile mele zeci de generaţii, mii de copii. Mi-a plăcut mult să realizez ceva, să rămână ceva în urma mea, să am amintiri frumoase, evenimente deosebite. Mie mi-au plăcut foarte mult dansurile, pe care le-am făcut şi cu copiii, de fiecare dată. Foştii mei elevi mi-au adus copiii lor la clasă. Sunt la ora actuală cel mai vechi cadru didactic, cu cea mai mare vechime din unitatea aceasta”, a spus Elena Olaru. Doamna Lala, aşa cum este cunoscută în unitate spune că a adoptat o metodă de învăţare alternativă, o metodă care îi ajută pe copii să se dezvolte şi care pune în valoare respectul reciproc şi responsabilitatea faţă de cei din jur, onestitatea, civismul şi seriozitatea. Educaţia se bazează pe achiziţii psihologice ale dezvoltării copilului şi vizează cultivarea tuturor calităţilor potenţiale ale acestuia. „Din 1998 am făcut nişte cursuri, un program alternativ step by step, nişte cursuri profesionale, foarte plăcute şi distractive şi interactive. Din 1999 lucrez pe grupa alternativă, step by step. Aceasta prevede lucrul pe echipe cu mai puţini copii. Este în avantajul copiilor, este o alternativă educaţională foarte bună. La clasă nu lucrez singură, mai am o colegă cu care lucrez, Silvia Popescu, cu care lucrez din 1997. Avem 32 de copii înscrişi la grupă, deşi normele prevăd maxim 15 copii, la această grupă specială la step by step”, a adăugat Elena Olaru.

    Premiul 1 la Concursul Măiastra. Elevii, felicitaţi de Edi Stancu, coregraful emisiunii „Dansez pentru Tine”

    Elevii pe care îi conduce sunt adevăraţi profesionişti în ale artei. Important este să le descoperi aptitudinile şi frumosul, pentru că restul, spune Doamna Lala, decurge de la sine. Anul acesta micuţii au participat la concursul de dans, Măiastra, unde au câştigat premiul I şi trofeul Măiastra, pentru prestaţia impecabilă cu care au „abordat” scena. Pentru a desăvârşi planul, Elena Olaru a luat legătura cu doamna profesoară Elena Guţu, care i-a ajutat pe micuţi să descopere secretul dansului. „În ceea ce priveşte concursul Măiastra, ne-a înscris doamna profesoară. Am ajuns acolo, am ţinut o şedinţă cu părinţii, i-am rugat, ne-au ajutat şi ne-au înţeles, indiferent cu ce am apelat la dânşii. Am muncit mult, ore întregi. Copiii au vorbit cu Edi Stancu. Copiii au primit premiul 1 şi trofeul Măiastra, au primit medalii. Bucuria a fost extremă, am participat cu 30 de copii cu vârste cuprinse între 5-6 ani. A însemnat repetiţii, pregătiri pentru costumaţii, coafură, în fiecare zi noi detalii, am muncit mult, dar Dumnezeu ne-a răsplătit pentru munca depusă. Colaborarea cu doamne Guţu Elena este una din acest an, este o profesoară foarte bine văzută, cu rezultate extraordinare pe plan local şi internaţional. Copii au participat cu un vals, copiii au învăţat mişcările foarte repede. Sperăm să continue această colaborare”, a spus doamne educatoare.

    La San Remo, aplaudaţi la scenă deschisă

    Cu un salariu mult prea mic pentru munca titanică depusă în toţi aceşti ani de activitate, Elena Olaru a reuşit să facă performanţă. Prin eforturi colosale, Doamna Lala a reuşit să ajungă la San Remo cu micuţii, acolo unde au fost aplaudaţi la scenă deschisă. „Cu un salariu foarte mic, cu o muncă titanică am reuşit. Mi-a plăcut şi dovada că nu m-am dat bătută a fost că am participat cu cea mai mică grupă de preşcolari în anul 2008 la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans, San Remo 2008, unde am luat diplomă de participare. Am fost aplaudaţi la scenă deschisă, a fost superbă. Am fost ajutaţi de sponsori, pentru că altfel nu ajungeam acolo. În 2011 am ajuns din nou, prin sponsorizare, dar şi prin ajutorul unor părinţi, la San Remo. A fost superb, copiii au luat diploma de participare, pentru că nu au fost decât din două ţări, Rusia şi România, la nivelul lor de vârstă. Nu s-au prevăzut premii pentru această categorie, altfel că am fost mândri că am avut oportunitatea să fim acolo. Dragostea pentru această muncă şi pentru copii, este mare, trebuie să ieşi din anonimat, să faci cu copiii lucruri excepţionale, care să le rămână în minte. M-am simţit mândră când mii de oameni au strigat „Hai România!”. A fost o experienţă unică”, a spus Elena Olaru. Sentimentul unic, trăit acolo, păleşte în faţa nepăsării autorităţilor din România, care din păcate, nu promovează suficient talentul acestor copii. „Din păcate autorităţile statului nu promovează aceşti copii. Am fost doi ani de zile acolo, noi am fost pionierii drumului spre San Remo, dar nu s-a ştiut nimic. Trebuia să se vorbească foarte mult, să ştie lumea că avem copii talentaţi care duc numele României mai departe. Am vrut să duc prestigiul acestei unităţi peste hotare, însă, nimeni nu a ştiut nimic. Nimeni nu ajută aceşti copii. Sunt copii talentaţi de care nimeni nu a auzit, cântă, dansează. Când toată lumea te aplaudă, când prezinţi costumul tradiţional gorjenesc, toată lumea a aplaudat la scenă deschisă, acolo. Când ne-am întors aici nimeni nu a ştiut nimic”, a spus, cu regret, Doamna Lala. Elena Olaru este exemplul viu că se poate, că sunt dascăli care, în ciuda salariului sau în ciuda sistemului reuşesc să lase în urma lor dovezi demne de apreciat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: