spot_img
17.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialMarii artişti ai cântecului popular românesc, reuniţi la Palatul Administrativ

    Marii artişti ai cântecului popular românesc, reuniţi la Palatul Administrativ

    Ieri a fost o zi mai mult decât specială. Elita cântecului popular românesc s-a reunit pentru a aduce un omagiu celei ce a fost Maria Lătăreţu. Lupu şi Cornelia Rednic, Ştefania Rareş, Elena Merişoreanu, Marioara Murărescu sunt doar câţiva oameni ai artei muzicii populare, care au dorit să participe la un seminar, cu o temă sugestivă „100 de ani de cântec popular românesc”. Evenimentul a fost unul special şi pentru autorităţile judeţului, care s-au declarat mai mult decât încântate de faptul că Gorjul a devenit pentru câteva zile, odată cu Festivalul „Maria Lătăreţu”, capitala cântecului popular.

    Interpreţi de mare valoare ai României au păşit ieri pragul Palatului Administrativ din municipiu, cu prilejul omagierii numelui „Maria Lătăreţu”. În deschiderea galei, prefectul judeţului Liviu Andrei a adresat câteva cuvinte, în memoria marii artiste, urmat de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dar şi de primarul municipiului, Florin Cârciumaru. Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi organizatorul seminarului de ieri, a declarat faptul că se bucură că artiştii nu au uitat-o pe Maria Lătăreţu şi au venit în număr mare la aceste eveniment, pentru a-i omagia numele artistei gorjence. „Această zi este una din zilele importante, închinate împlinirii a 100 de ani de naşterea Mariei Lătăreţu. Dimineaţa a început cu un simpozion, „100 de ani de cântec popular românesc”, un simpozion închinat de asemenea marii artiste. Am încercat în felul acesta să omagiem aşa cum am crezut de cuviinţă, personalitatea, dar şi creaţia Mariei Lătăreţu. Avem bucuria de a avea printre participanţi membrii juriului naţional, în totalitatea sa, precum şi cea mai mare parte dintre interpreţii generaţiei de aur a cântecului popular românesc”, a spus Ion Cepoi. Cornelia şi Lupu Rednic, doi interpreţi de rang ai muzicii populare româneşti s-au declarat mai mult decât încântaţi de invitaţia primită pentru a participa la aceste eveniment „Nu suntem pentru prima dată la Târgu-Jiu, suntem pentru a nu ştiu câta oară. Aşa cum au venit toţi ceilalţi colegi ai noştri, adevărate vedete ale muzicii populare, am venit şi noi şi ne bucurăm că am fost şi noi invitaţi aici şi astăzi suntem cu toţii pentru un motiv special”, a spus Cornelia Rednic. „Este pentru a treia oară la acest festival. Putem spune că am venit şi într-un moment special: comemorarea a 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu, cel mai mare nume din folclorul românesc, venim cu drag şi vom veni de câte ori vom fi invitaţi”, a completat soţul interpretei, Lupu Rednic.

    Ştefania Rareş: „Maria Lătăreţu a rămas în mine pentru totdeauna”

    Aseară, marii interpreţi ai muzicii populare româneşti au urcat pe scena Festivalului „Maria Lătăreţu”, pentru a cânta şi ai încânta pe gorjeni. Printre numele mari s-a numărat şi Ştefania Rareş, care a declarat faptul că Maria Lătăreţu a fost persoana care i-a „marcat” drumul, spre o carieră îndelungată, plină de împliniri. „Mă bucur că am fost invitată la acest festival, al Mariei, cu care eu am avut bucuria şi norocul şi poate că a fost începutul drumului meu. Maria Lătăreţu a fost pentru mine un exemplu, pentru că am făcut cu dumneaei primul meu turneu ca profesionist în 1959, în comuna Alexieni, pe undeva pe lângă Moviliţa. Am iubit-o foarte tare pe Maria Lătăreţu, era un om frumos şi la suflet şi la figură. Maria Lătăreţu a rămas în mine pentru totdeauna, până voi închide ochii. Am plâns-o şi o plângem cu toţii şi acum. După mine, Maria Lătăreţu a fost singura olteancă căreia nu a încetat nimeni să îi cânte cântecele”, a spus interpreta. Consiliul Judeţean Gorj a avut un aport remarcant în acest spectacol, acest lucru fiind recunoscut de toţi interpreţii, veniţi la eveniment. Gabriela Rusu Păsărin a punctat cu precădere acest lucru, ţinând să declare faptul că Festivalul „Maria Lătăreţu” există datorită Consiliului Judeţean şi a oamenilor, care nu au uitat de valorile Gorjului. „Mulţumesc Consiliului Judeţean, care a sprijinit acest festival. Spun un lucru din culise. Când a fost vorba să aleagă dintre un festival mare, care ar fi avut impact internaţional şi ar fi dus numele României în toate colţurile lumii, Consiliul Judeţean Gorj a ales-o pe Maria Lătăreţu şi festivalul care îi poartă numele”, a spus Gabriela Rusu Păsărin. Marioara Murărescu, unul dintre membrii marcanţi ai juriului a declarat că întâlnirea a fost o declaraţie de dragoste pentru Maria Lătăreţu. „Întâlnirea aceasta este o declaraţie de dragoste, pentru Maria Lătăreţu. Parcă această declaraţie de dragoste este mult mai mult decât a zice că sunt 100 de ani de la naştere, 100 de ani pe lumea asta nu-i aproape nimic. Important este ce a lăsat această femeie, această lumină a neamului românesc, ce a lăsat pe pământ. O regăsim în amintirile marilor noştri colegi, care au avut privilegiul să o cunoască, să respire cu ea, să vadă cât era de naturală, cât era de om. Nu era o vedetă. Ea era numai dragoste şi înconjurată de dragoste. Sunt onorată să fiu în această zi sfântă aici. Maria Lătăreţu este cu totul aparte în lumea folclorului”, a spus Marioara Murărescu. Festivalul „Maria Lătăreţu” s-a dovedit a fi, încă o dată un eveniment grandios, poate cel mai important eveniment, din lumea muzicii populare româneşti. Organizatorii promit ediţii cât mai interesante pentru gorjenii care iubesc folclorul şi tradiţia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: