spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialMii de pelerini la mănăstirile din judeţ

    Mii de pelerini la mănăstirile din judeţ

    Ieri 15 august, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene, Polovragi, şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei de joi, Părintele Episcop a hirotonisit ca diacon pe tânărul teolog Cristian Raicu.

    Ceremoniile religioase au început încă de miercuri seara la Polovragi, când s-a săvârşit slujba de Priveghere, în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, un frumos imn liturgic închinat adormirii sale. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin. Sute de pelerini au venit ieri la Polovragi pentru a se închina şi pentru a aprinde o lumânare, aşa cum cere tradiţia. În fiecare an, spun preoţii, mii de români vin aici, mănăstirea fiind una de reper pentru turismul monahal. Sfântul aşezământ monahal de la Polovragi este situat la nord-est de Târgu-Jiu, pe şoseaua Târgu-Jiu-Râmnicu-Vâlcea, într-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor. Recentele cercetări istorice stabilesc vechimea mănăstirii Polovragi în jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul şi Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona. Biserica mănăstirii Polovragi cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este zidită în stil bizantin, având formă trilobată cu abside laterale. Catapeteasma executată din lemn de tei, reprezintă o adevărată capodoperă a vechii sculpturi româneşti, având o bogată ornamentaţie cu împletituri florale. Mănăstirea are şi o colecţie muzeală, ce adăposteşte o bogată colecţie de icoane pe lemn şi sticlă, ce provin din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3.000 de volume în limbile română, slavonă şi greacă.

    ÎPS Irineu, la Tismana

    Tot ieri Mănăstirea Tismana şi-a sărbători hramul joi, 15 august, de praznicul Adormirea Maicii Domnului. Manifestările religioase prilejuite de hramul sfântului locaş monahal au debutat din ziua de miercuri, la ora 19.00, cu slujba de Priveghere pentru praznicul Adormirea Maicii Domnului, iar la final s-a cântat Prohodul Maicii Domnului. Ieri, în zi de hram, a fost oficiată slujba Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi Ceasurile 3 şi 6. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujbă la care au participat şi aici sute de pelerini. La final, credincioşii au fost binecuvântaţi de ÎPS Părinte Irineu şi au participat cu mic cu mare la tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii. O astfel de slujbă impresionantă a avut loc şi la Mănăstirea Lainici, aici unde au venit credincioşi din toate colţurile ţării, mai ales că, pentru aceste zile accesul de pe Defileul Jiului nu a mai fost restricţionat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: