spot_img
Altele
    AcasăSocialMonument istoric vechi de șase secole la Bălești!

    Monument istoric vechi de șase secole la Bălești!

    Monument istoric vechi de șase secole la Bălești!Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Ceauru, comuna Băleşti, a fost ridicată în 1679 şi este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Gorj, în care încă se mai slujește. Stilul arhitectural impresionează prin modul în care au fost realizate proscomidarul şi diaconiconul, precum şi prin motivele folosite, frânghia, dintele de lup etc.

    Satul Ceauru are o vechime de peste 600 de ani, iar denumirea satului provine de la cuvântul „ceaurii”, care în limba turcă veche înseamnă „noroi”, „nămol”, dată fiind aşezarea geografică la confluenţa a şase ape curgătoare, Şuşiţa, Jaleşul, Jeleşul, Bistrița, Uncioaia şi Rasova, scrie Revista Cult-ura. În biserică încă se mai oficiază slujbe religioase. Micuțul lăcaș de cult impresionează prin bogăţia de crestături a pridvorului, dar și cu pictura interioară. Cioplirea lemnului a fost adusă la rang de artă de meşterii care au realizat bisericile de lemn de pe raza județului Gorj. Întreaga construcţie impresionează pornind de la modalitatea de îmbinare a bârnelor până la decorul stâlpilor din pridvor sau al uşilor de intrare, a încadramentelor acestora, dar şi migala cu care au împodobit cornişele sau decorul tălpilor de temelie.

    Monument istoric vechi de șase secole la Bălești!„Forma de plan aparte, fruntarul pridvorului cu grinzile cosoroabei şi coloanele lui, ca şi elementul sculptural de pe arcul dublu din naos, toate tratate în stilul unui pretenţios baroc popular de evidentă sorginte cantacuzinească, au făcut obiectul a numeroase referiri, în studiile arhitectului amintit. Pictura pe pânză maruflată din pridvor şi din altar, şi ea operă a meşterilor zugravi din Băleşti, certifica că ultima refacere a monumentului avusese loc cam pe la mijlocul primei jumătăţi a secolului trecut”, scria, într-un studiu dedicat artei şi arhitecturii ctitoriilor de lemn din zona de dumbravă a Olteniei dr. arhitect Andrei Pănoiu. De sărbătorile mari multă lume plecată din Ceauru se întoarce acasă și se întâlnesc la comemorarea celor morți, în curtea bisericii, unde există și cimitirul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: